20 godina posvećenih razvoju BiH/ Dokumentarni film o Bosna Bank International d.d. Sarajevo

U povodu 20 godina od osnivanja Bosna Bank International d.d. Sarajevo produkcijska kuća Dimenzija plus snimila je dokumentarni film o prvoj i jedinoj finansijskoj instituciji u BiH koja posluje u skladu s islamskim principima bankarstva i ekonomije.

U filmu su prikazani počeci BBI banke, od njenog osnivanja 2000. godine, kada je pojam islamskog bankarstva bio potpuno nepoznat na ovim prostorima, do danas, kada je BBI banka izrasla u sistemsku banku koja se po prepoznatljivosti brenda nalazi među prve tri banke u BiH.

Osnivanje BBI banke 2000. godine značilo je i početak nove ere bankarskog poslovanja u Bosni i Hercegovini. Građani BiH dobili su mogućnost da izaberu drugačije bankarstvo. Dvadeset godina poslije BBI je postala jedna od najstabilnijih i najbrže rastućih banaka u BiH. Film prikazuje njen put do uspjeha.

BBI banka osnovana je s ciljem da doprinese razvoju bh. privrede nakon rata i od samog početka nije bila komercijalni projekt.  Strateški cilj bio je i ostao – razvoj i oporavak države u koju ova finansijska institucija reinvestira svoju cjelokupnu dobit. Banka je stala uz stanovništvo i privredu, a dobit je nastajala kao rezultat takvog opredjeljenja. Sa rezultatima raslo je i povjerenje građana i klijenata.

Prosječni godišnji rast od 18.2% u posljednjih deset godina BBI banku pozicionirao je u red najbrže rastućih banaka u zemlji, u konkurenciji sa najvećim evropskim bankarskim grupacijama. Aktiva Banke je sa 144 miliona u 2006. godini narasla na preko 1,2 milijarde KM na kraju 2019. godine.

Čovjek koji je Bosna Bank International vodio putem snažnog razvoja, predsjednik Uprave Amer Bukvić, kaže kako je ovaj uspjeh rezultat drugačijeg načina poslovanja koji je Banka primijenila na lokalnom tržištu.

„Mi smo u potpunosti promijenili sliku bankarskog poslovanja u BiH. Uveli smo novi koncept, partnerski pristup bankarstvu. Našim klijentima ne osiguravamo samo finansiranje, što inače rade komercijalne banke, nego pružamo dodatne usluge. Nastojimo osigurati tržište za njihove proizvode, investicije za njihove projekte, pomažemo im da uđu na nova tržišta kroz naš biznis klub.“, govori Bukvić, ističući kako će BBI banka i u budućnosti biti čvrsto posvećena razvoju Bosne i Hercegovine i njene privrede.

Priču o 20 godina dugom putu ka uspjehu, saradnji, partnerskim odnosima, razvoju privrede BiH, izvozu bh. proizvoda i usluga na inostrana tržišta, organiziranju najveće investicijske konferencije – Sarajevo Business Forum-a, te sajma halal-proizvoda – Sarajevo Halal Fair-a, kao i ostalim društveno odgovornim projektima – stipendiranju učenika i studenata, nagradnom takmičenju SBF Start-up Challenge za mlade poduzetnike, te sajmovima inovacija i jedinstvenom BBI programu liderstva i izvrsnosti za mlade, te brojnim projektima korisnim za društvo pogledajte u filmu na linku ispod:

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU