5 mitova o menstruaciji u koje svi vjerujemo

Pročitajte 5 mitova o menstruaciji u koje svi vjerujemo

Iako mjesečnicu imamo već godinama, velike su šanse da u neke stvari vezane za ciklus i dalje nismo sigurne.

Budući da je to tema o menstruaciji i dalje tema kojoj se i dan danas slabo govori, često smo izloženi nizu dezinformacija koje se prenose s koljena na koljeno, a kojima često i povjerujemo te ih primjenjujemo. Tako postoji nekoliko ustaljenih mitova o menstruaciji koji i dalje kruže među ženama i u koje mnogi vjeruju, piše zadovoljna.hr.

Mjesečnica se usklađuje s prijateljicama

Iako u menstrualnu sinkronizaciju vjeruje gotovo 95 % žena, posljednja istraživanja pokazala su da je poklapanje ciklusa u većini vremena slučajnost te da ne postoji niti jedan znanstveni dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinkronizaciju.

menstruaciji
5 mitova o menstruaciji u koje svi vjerujemo

Vježbanje za vrijeme menstruacije nije zdravo

Vježbanje i plesanje tijekom mjesečnice u potpunosti je sigurno. Fizička aktivnost može čak ublažiti menstrualne bolove i podići raspoloženje zbog hormona koji se luči tokom vježbanja. No zbog jačeg znojenja i više temperature tijela tijekom tjelovježbe dolazi do povećanog rasta loših bakterija u vaginalnom području. Čestim mijenjanjem uložaka te odabirom onih koji su dermatološki ispitani i ne sadrže parfeme, poput Violetinih Air Fit, spriječit ćemo nastanak infekcija i upalnih procesa u tom području.

Ne smijemo se kupati tokom menstruacije

Iako su nam mame i bake to oduvijek govorile to o menstruaciji, ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg se ne bismo smjele kupati ili plivati tijekom menstruacije. Uporabom odgovarajućih higijenskih proizvoda kupanje u bazenu ili moru uopće nije zabranjeno. Jedino je bitno da voda nije pretopla kako ne bi došlo do određenih infekcija i upalnih stanja.

Za vrijeme menstruacije ne možemo ostati u drugom stanju
Velike su šanse da žena neće ostati trudna ako ima nezaštićeni spolni odnos tijekom mjesečnice jer se ovulacija događa nakon što ciklus završi. Ipak, žena čiji je ciklus neregularan, kratak ili pak dulji od prosječnog, može ostati trudna tijekom odnosa u vrijeme mjesečnice jer se njezini plodni dani mogu poklopiti s mjesečnicom.

Korištenjem tampona prije spolnog odnosa gubimo nevinost

Nevinost se ne može izgubiti stavljanjem tampona jer himen nije čvrsta barijera koja se nalazi na ulazu u vaginalni otvor. Riječ je o tankoj membrani koja često može puknuti i za vrijeme vježbanja, ali i ostati netaknuta tokom spolnog odnosa. Svako tijelo je individualno, a korištenje tampona vrlo rijetko može dovesti do „gubitka nevinosti“.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU