5 savjeta kako pravilno očistiti bicikl

Proklizavanje lanca i škripave disk kočnice glavni su znak loše održavanog bicikla.

Bicikli traže pravilno čišćenje i podmazivanje kako bi vožnja bila udobna i sigurna, a dijelovi što duže trajali. Podmazivanje štiti pokretne dijelove bicikla od prekomjernog trošenja uslijed trenja te pomaže u sprječavanju nastanka hrđe.

Posebnu pažnju biciklu trebate posvetiti provodite li puno vremena vozeći u mokrim i blatnjavim uvjetima, odnosno ako vozite off-road. No i cestovne bicikle treba redovno čistiti i podmazivati.

U nastavku pročitajte pet savjeta kako bicikl održavati i time mu i produžiti vijek trajanja.

1. Isperite bicikl od blata i prljavštine

Bicikl ne treba veliko čišćenje nakon svake vožnje. Međutim, osušeno blato i prljavština otežavaju iduća pranja, a također negativno utječu na rad komponenti pogona i ostalih dijelova bicikla.

Zato bicikl lagano isperite vodom svaki put kada se vratite s istraživanja blatnih šumskih putova. Pritom koristite vodu natočenu u kantu i nježnu spužvicu ili lagani mlaz vode iz vrtnog crijeva, a odlično će poslužiti i kanta za zalijevanje cvijeća.

Izbjegavajte prati bicikl vodom pod jakim pritiskom, primjerice visokotlačnim peračem. Jak mlaz mogao bi oštetiti osjetljive dijelove bicikla poput ležajeva ili lančanika.

2. Izbjegavajte čistiti bicikl deterdžentom za pranje suđa

Deterdženti za pranje suđa i slične kućne kemikalije popularan su alat u čišćenju bicikala, no mogu napraviti više štete nego koristi. Takva sredstva djeluju abrazivno na boju i komponente bicikla – zato pri čišćenju uvijek koristite specijalizirano sredstvo za pranje bicikla ili automobila.

Bicikl prvo lagano isperite vodom i tek ga onda nasapunajte. Pritom koristite nježnu spužvicu ili specijalizirane četke za pranje bicikla kako ne biste oštetili boju. Temeljito prođite čitavim okvirom bicikla, a ne zaboravite očistiti donji dio sjedala ispod kojeg se često skrivaju nakupine blata.

Sapunicu lagano isperite mlakom vodom, a na kraju bicikl prebrišite nježnom krpom koja ne ostavlja vlakna.

3. Posebnu pažnju posvetite čišćenju pogona

Za vrijeme vožnje na zupčaniku, kazeti i lancu neizbježno se nakupljaju blato i prljavština, zbog čega lanac preskače i ubrzano se troši. Tijekom čišćenja pogona dio prljavštine s njega sigurno će završiti na okviru bicikla, stoga svako veliko čišćenje bicikla započnite čišćenjem pogona.

Na lanac nanesite odmašćivač, istovremeno okrećući pedalu bicikla unatrag. Kako biste odmašćivačem temeljito prekrili zupčanik, koristite četkicu tvrdih vlakana ili kist, a također koristite zaštitne rukavice za svoje ruke. Na teže dostupnim mjestima koristit će vam četkica za zube.

Ostavite odmašćivač da djeluje pet do deset minuta te ga dobro isperite mlakom vodom. Nakon što operete cijeli bicikl, krpom od mikrovlakana lagano prebrišite komponente pogona kako biste ih osušili.

Na donju stranu suhog lanca obilno nanesite ulje za njegovo podmazivanje te idući dan obrišite višak. Ovaj je korak izuzetno važan jer višak maziva privlači prljavštinu.

Planirate li voziti u vlažnim uvjetima, nanesite vlažno mazivo jer se ono čvršće drži za lanac i otpornije je na ispiranje. Suho mazivo koristite u suhim uvjetima jer ono pridonosi čistoći lanca.

5 savjeta kako pravilno očistiti bicikl
foto: freepik

4. Ne zaboravite na kočnice i kotače

Gume i felge najlakše ćete očistite korištenjem velike četke s mekim čekinjama. Ona omogućuje temeljito čišćenje svake žice i udubine uz minimalan napor. Kotače prije čišćenja po mogućnosti skinite s bicikla jer će vam to uvelike olakšati njihovo čišćenje.

S kočnicama postupajte pažljivo, pogotovo kada se radi o disk kočnicama. Čistite ih na kraju nakon što ste oprali ostatak bicikla kako biste spriječili kontaminaciju kočnica prljavštinom i masnoćom.

Kočnice skinite s bicikla, položite in na krpu od mikrofibra te očistite izopropanolom. Površinu pločica i diska zatim lagano izbrusite brusnim papirom te još jednom očistite izopropanolom. Kočnice vratite na bicikl.

Čišćenje kočnica je izazov za početnike pa niste li sigurni možete li posao uspješno obaviti sami, najsigurnija odluka je prepustiti ga stručnoj osobi.

5. Veći posao ostavite profesionalcima

Rastavljanje bicikla i temeljito čišćenje sitnih i teško dostupnih komponenti zahtijeva vještinu i znanje koje se stječu godinama. Zato se nemojte ustručavati velika čišćenja ostaviti rukama profesionalaca.

Osim što će očistiti vaš bicikl bez da ga pritom nehotice ošteti, profesionalni serviser prije će uočiti kada je neki dio bicikla oštećen i treba zamjenu, a ujedno zna “uštimati” bicikl kako bi vaša vožnja na njemu bila ugodna i sigurna, a dijelovi trajali što duže.

Za kraj

Iako odluka koji bicikl kupiti oduzima puno vremena i truda, pravi zaljubljenici u vožnju biciklom razumiju kako je njegovo održavanje jednako važno. Niti najskuplji bicikl neće vas dobro služiti zanemarite li njegovo održavanje.

Stoga redovito čistite bicikl i produžit ćete životni vijek njegovih dijelova, a vožnju učiniti udobnijom i sigurnijom.

geek.hr/”>geek.hr

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU