5 stvari o menstruaciji koje svaka žena mora da zna

Normalan menstrualni ciklus je bitan dio opšteg ženskog zdravlja i funkcionisanja organizma, zbog čega je vrlo važno dobro ga razumeti i znati šta je normalno, a kada postoji razlog za brigu.

Obično žene najviše razmišljaju o redovnosti menstruacije, a ovo su još neka od čestih pitanja.

Zašto se zove – menstruacija?

Ova riječ potiče od latinskog menses, što znači „mjesec“. Budući da se menstrualno krvarenje uglavnom javlja jednom mjesečno, ovaj naziv je prilično logičan.

Kako znati da li je menstruacija neredovna?

Mnoge žene iskuse neredovnu menstruaciju u nekom životnom dobu, a posebno je to slučaj kod mladih žena, u prvih nekoliko godina jer se ciklus često stabilizuje tek u prve tri godine menstruacije.

Menstrualni ciklus prosječno traje 28 dana, iako je i to individualno – može da traje od 21 do 35 dana. Neredovnim ciklusom obično se smatra onaj koji traje kraće ili duže od od ovog raspona, a ugledni medicinski portal Web MD navodi da se ljekaru treba obratiti u sledećim slučajevima:

propuštate tri ili više menstruacije godišnje
menstruacija se javlja na više od 35 dana
menstruacija se javlja na manje od 21 dana
krvarite običnije nego inače
krvarite više od sedam dana
bol je jači nego inače

Stručnjaci ističu da menstruacija ne bi trebalo da kasni više od pet dana, kao i da se ona koja počinje između jednog i četiri dana ranije ili kasnije od očekivanog smatra se normalnom.

Da li je normalno da se osjeća neprijatan miris tokom menstruacije?

Budući da se tokom menstrualnog krvarenja kroz krv izbacuju i bakterije koje su se nalazile unutar vagine, u vrlo vlažnoj sredini, to može da objasni neprijatan miris tokom menstruacije. On nije nužno znak da treba da budete zabrinuti, a u zavisnosti od stepena i tačnog opisa neprijatnog mirisa, postoje različita objašnjenja zašto se on javlja i kada tačno nije normalan.

Zašto tokom menstruacije imamo češću stolicu?

Čest je slučaj da u danima PMS-a i menstruacije idemo u toalet više puta u toku dana, a u nekim slučajevima je moguće i suprotno – da dođe do zatvora.
Pred sam početak ciklusa, u organizmu raste nivo progesterona, što kod nekih žena može da dovede do promjene u gastrointestinalnom traktu u vidu neobjašnjive dijareje ili čak iznenadnog zatvora. Pokazalo se i da kod žena koje imaju hronična oboljenja crijeva, poput Kronove bolesti, simptomi mogu značajno da se pojačaju u danima menstruacije.

I to nije sve! Prije nego što dođe do krvarenja, u telu se oslobađa prostaglandin, koji stimuliše mišićne kontrakcije u materici. Ona se ljušti zahvaljujući konrtakcijama, a hormoni mogu istovremeno da stimulišu i mišićne kontrakcije u crijevima, koja su blizu materice, zbog čega se češće javlja nagon za velikom nuždom. Voda se stoga slabije apsorbuje, pa stolica može da bude mekša.

Da li je moguće zatrdniti tokom menstruacije?

Vjerovatnoća da će do začeća doći u danima menstruacije je mala, ali ona ipak postoji. Vrijeme ovulacije je udaljeno nekoliko dana od krvarenja, pa to smanjuje šansu da ćete zatrdniti u tom periodu, ali postoje izuzeci. Uglavnom se uzima da ciklus traje 28-30 dana, ali ako žena ima kraći ciklus (21-24 dana), znači da ima ovulaciju ranije tokom ciklusa.

Pošto spermatozoidi mogu da žive i do 5 dana u ženskom telu, ako imate odnose pred kraj menstruacije – možete zatrudniti 4-5 dana kasnije s ranom ovulacijom.

BONUS VIDEO:

5 stvari o menstruaciji koje svaka žena mora da zna appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU