Nećete vjerovati koliko kafe smijete popiti u jednom danu!

Zamisliti dan bez kafe nezamislivo je milionima ljudi širom svijeta, a za sve njih istraživači imaju dobru vijest o tome koliko kafe smijete popiti

Prema posljednjim istraživanjima dnevno možete popiti do 25 šoljica kave bez straha da ćete ugroziti zdravlje srca.

Prethodna istraživanja sugerisala su da kafa povećava rizik od srčanog i moždanog udara zbog čega su istraživači sugerisali da pazite na to koliko kafe dnevno pijete.

Međutimj, nova studija koja je provedena u Velikoj Britaniji, a u kojoj je učestvovalo više od 8.000 osoba, pokazala je da dnevno možete popiti do 25 šoljica kafe, piše wall.hr

Osobe koje su u istraživanju svaki dan konzumirale do 25 šoljica kafe nisu imale veći rizik da će dobiti začepljenje arterija u odnosu na osobe koje su dnevno konzumirale manje od jedne šoljice kafe.

“Bez obzira na veliku popularnost kafe širom svijeta, različiti izvještaji mogli bi odvratiti ljude od konzumiranja kave i uživanja u njoj. Iako u ovoj studiji ne možemo dokazati uzročnu vezu, naša istraživanja pokazuju da kava nije tako loša za arterije kao što su sugerirale prethodne studije”, rekao je Kenneth Fung sa univerziteta koje je provelo istraživanje.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU