Arapski griz kolač, sladak i sočan
Arapski griz kolač, slatko i sočno, kao iz 1001 noći. Jednostavan a ukusan.
Sastojci za ovaj kolač:
- 1 šolja šećera
- 1 šolja brašno
- 1 šolja kokosovo brašno
- 1 šolja ulja
- 1 šolja mleka ili jogurta
- 1 šolja griza
- po 1 kesica praška za pecivo i vanilin šećera
- 3 kom. jaja
Sirup
- 2 šolje šećera
- 1 šolja vode
- 2 kašike soka od limuna, narandže ili ružine vodice
Priprema arapskog griz kolača
Umutiti jaja sa šećerom i dodati ostale sastojke. Sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 200 stepeni oko 30 min.
U međuvremenu kuvati sirup od šećera i vode, dok ne krene da ključa onda dodati sok od limuna i kuvati još oko 1-2 minuta.
Vreo kolač preliti sirupom i ostaviti da se dobro ohladi. Sjeći na kocke.
Ja sam koristila pola šoljice ulja, a u sirup samo jednu šoljicu šećera i bilo mi je dovoljno slatko, što je stvar ukusa. U nekim receptima sam nalazila da se mogu rasporediti i cijeli bademi po kolaču prije pečenja. Šolja je standard 250ml.
Poslužiti uz kafu Baharat, orijentalni recept za kafu aromatizovanu karanfilićem, cimetom, kardamomom i muskatnim cvijetom.
(Izvor: lifestylerecepteka.info)
..