-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  Agius: Poricanje je završna faza genocida

  ()

  Karmel Ađijus (Carmel Agius), predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), istaknuo je u intervjuu za “Avaz” kako za njega događaji koji su se prije 24 godine desili u Srebrenici, predstavljaju neke od najmračnijih dana u ljudskoj historiji.

  – Kao najgore zvjerstvo koje se desilo na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici karakterizirali su neopisiva brutalnost, surovost i zlo. Bol koju žrtve i porodice ubijenih i dalje osjećaju je nezamisliva – kaže Ađijus.

  Ađijus smatra da Srebrenica treba da ostane i u BiH i u ostatku svijeta potresan podsjetnik na bol i patnju koje oni koji vode druge u ime nasilnih, zlih i destruktivnih ideologija, mogu nanijeti nevinima i ranjivima u društvu.

  – Ona treba biti podsjetnik da se borba protiv takvih ideologija i za mir, stabilnost i vladavinu prava širom svijeta, nažalost, nikad ne okončava. Važno je prepoznati koliko smo daleko odmakli od tih stravičnih dana u julu 1995. U posljednje 24 godine, mnogi od onih koji su smatrani najodgovornijima za počinjene zločine, pozvani su na odgovornost kroz pravičan i transparentan proces, bilo od međunarodnih sudova, bilo od domaćih sudova u BiH, koji su, također, neumorno radili na utvrđivanju odgovornosti za ove stravične događaje. Srebrenica na taj način ostaje kao podsjetnik da niko, bez obzira na čin ili položaj, nije iznad zakona – kazao je Ađijus.

  Odgovarajući na upit u vezi s dokazima i saslušavanju svjedoka i o tome šta mu je kao čovjeku bilo najteže slušati, Ađijus podsjeća kako su dokazi predočeni u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u predmetu “Popović i drugi”, u kojem je predsjedavao, pokazali razmjere i zastrašujući broj ubistava, sistematičnost i naročitu brutalnost kojom su provedeni.

  – Detaljne opise događaja u iskazima svjedoka u tom predmetu doživio sam kao šokantne i uznemirujuće. Priče svjedoka čak su ostavile neizbrisiv utisak na mene. Još me proganjaju nemilosrdnost izvršilaca i njihovo nesmiljeno provođenje razaranja, kao i posljedice toga po žrtve. Moje lične reakcije čine me još više svjesnim velike odgovornosti koju imamo kao sudije na međunarodnim sudovima da svoj rad obavljamo s najvećom nezavisnošću, nepristranošću i profesionalizmom, osiguravajući poštivanje pravičnog postupka radi utvrđivanja odgovornosti na osnovu međunarodnog prava – precizirao je Ađijus.

  Na upit o tome postoji li način da se negatori genocida kazne kako se više nikada i nikome zlo ne bi ponovilo, Ađijus upozorava kako se poricanje genocida ponekad posmatra kao završna faza genocida te da je neophodno nastaviti s aktivnim zalaganjem za istinu.

  – U tom pogledu, pozdravljam nedavne korake koje je preduzeo Predstavnički dom FBiH pozvavši Parlamentarnu skupštinu da usvoji zakon o zabrani negiranja genocida – kazao je, između ostalog, Ađijus.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO