Ako se nastave natprosječne vrućine, na jesen bi nas mogle pogoditi netropske oluje

Tijekom vikenda stiže nam promjena vremena, kiša i osjetan pad temperature. Prema najavama meteorologa, danas će jutro u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne biti uglavnom oblačno, a u ostatku zemlje sunčano uz postupnu naoblaku. Poslije podne i u večernjim satima u Bosni se očekuju pljuskovi s grmljavinom. U Hercegovini bi oborina, uglavnom, moglo biti u večernjim satima. U većem dijelu Bosne moguće je izraženije grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim udarima vjetra.

Lokalno se očekuju i intenzivnije oborine, ponegdje praćene tučom. Vjetar će biti slab do umjeren, na sjeveru Bosne sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura bit će od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 29 do 35, na sjeveroistoku Bosne do 39 °C. U subotu će biti nestabilno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije oborine očekuju se u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

Jutarnja temperatura bit će od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 27 do 33 °C. U nedjelju će u Bosni biti uglavnom oblačno s kišom i lokalnim pljuskovima. Intenzivnije oborine očekuju se u sjeveroistočnim, središnjim i istočnim područjima Bosne. U Hercegovini će jutro biti sunčano uz postupnu naoblaku. Kiša i pljuskovi očekuju se poslijepodne. Jutarnja temperatura bit će od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 31 °C. U ponedjeljak će biti uglavnom oblačno s kišom u Bosni. U Hercegovini se lokalni pljuskovi očekuju poslije podne. Jutarnja temperatura bit će od 15 do 20, na jugu do 23, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 28 °C. Toplije i suho vrijeme Promjena vremena svima će dobro doći, osobito jer je ovo ljeto natprosječno toplo, ali i ekstremno sušno, piše Večernji list BiH. Rekordne vrućine, dugotrajna suša i razorni požari pogodili su Europu, stoga svi jedva čekaju jesenske kiše i normalizaciju situacije. Prognostičari AccuWeathera objavili su kada će se to dogoditi i kakvo nas vrijeme očekuje. AccuWeatherov tim za dugoročne prognoze kaže kako prelazak s ljeta na jesen možda neće biti primjetan za mnoge Europljane. Očekuje se toplije, suho vrijeme u početku meteorološke jeseni (od 1. rujna).

Kiša će stići kasnije u jesen u nekoliko zemalja, ali pravo pitanje je hoće li potopiti isušene regije kojima je očajnički potrebna voda. Najraznovrsnije vremenske prilike u jesenskom razdoblju pogodit će jugoistočne dijelove kontinenta, uključujući Grčku i balkanske zemlje. Meteorolog Tyler Roys navodi kako će taj prostor prvo zahvatiti toplinski val, a da se kasnije može očekivati zahlađenje. Za razliku od zapadne Europe, može se očekivati i porast oborina do druge polovine sezone. Ako se nastavi natprosječno toplo vrijeme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati i izgledi da se kasnije tijekom sezone formira “medicane”. Izraz je nastao kombinacijom riječi “Mediteran” i “hurricane” i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. “Medicane” može proizvesti jake vjetrove i jaku kišu. – Ovaj scenarij, bude li se odvijao, mogao bi biti jedina nada ovog dijela Europe za bilo kakvo olakšanje od uporne suhoće.

Ako se to pak ne dogodi, suša u južnoj Francuskoj, Italiji i na Balkanu potrajat će do dugo u jesen – njegov je zaključak. Vakuline prognoze Meteorolog Zoran Vakula za HRT je priredio svoju dugoročnu prognozu za kolovoz, ali i jesen i zimu. Naglasio je kako su dugoročne prognoze manje pouzdane od onih kratkoročnih koje se rade za dva-tri dana. Prema njegovim dugoročnijim prognozama, onima koje govore o jeseni, manjak oborina je vjerojatan i u prvim jesenskim mjesecima. Povećana vjerojatnost za kišovitiji mjesec od prosjeka je tek u studenome. Do tada je umjerena do čak velika vjerojatnost i da će mjeseci biti topliji od prosjeka. Vakula je na kraju naglasio da su prognoze za zimu još manje pouzdane od onih za jesen, ali i da one daju nadu da će temperatura zraka djelovati “barem na malo ublažavanje prema ekonomskim prognozama prilično velikih troškova za grijanje”. Prema svemu sudeći, nakon sušnog ljeta pred nama je i sušan početak jeseni.

www.vitez.info

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU