Amsterdam/ Vlast objavila plan “čišćenja” grada od seksa i droga

Pandemija koronavirusa opustošila je amsterdamske ulice, centar je postao grad duhova, coffee shopovi i bordeli su zbog opasnosti od širenja zaraze zatvoreni, a vlast planira da nakon pandemije grad “očisti” od seksa i droge.

Ovaj grad inače “pati” od prevelikog broja turista, a lokalni stanovnici su poručili da je sve čišće i mirnije za život otkako je koronavirus zatvorio granice i ograničio kretanje.

Zbog pandemije na površinu je izronio problem sa kojim se Amsterdam bori – premalo ljudi živi u gradu. Predsjedavajuća centralnog okruga Amsterdama je poručila da se to mora promijeniti. Nedostatak turista usljed širenja koronavirusa od kojih je ovaj grad živio natjerao ih je na razmišljanje o budućnosti grada.

Plan koji je predstavila gradonačelnica Femke Halsema uključuje privlačenje raznovrsnih firmi u Amsterdam u kojima bi stanovnici mogli raditi umjesto prodavnica sa marihuanom i Nutellom.

Lokalna vlast pokušava aktivno privući kompanije obzirom na to da je u proteklih 15 godina došlo do egzodusa kompanija u korist bordela i coffee shopova. Ključni dio vladinog plana je iseljavanje bordela iz starog grada i kontrola kafića koji služe turiste.

Međutim, to je lakše reći i planirati nego učiniti obzirom na to da ni prostitutke ne žele iz ulice crvenih fenjera u kojoj se zbog velikog broja kamera osjećaju sigurno. S druge strane, da li je njihovo izmiještanje dobra ideja? Šta je Amsterdam bez coffe shopova i bordela?

Ovaj liberalni pristup seksu, drogama i zabavi dovodi u Amsterdam ogroman broj turista, međutim problem je nastao nakon što je turizam preplavio stanovništvo i počeo da ometa njihov život. Zbog toga vlast pokušava iznaći najbolja rješenja.

Izvor/ Klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU