30.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 lipnja, 2022

  ANP deveti put pred državnim ministrima: Šarović najavio da će ponovo blokirati NATO put

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da se izjasni o Nacrtu godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Ovo je deveti pokušaj predsjedavajućeg Denisa Zvizdića i ministrice odbrane BiH Marine Pendeš da na dnevni red sjednice državne vlade uvrste ANP.

  Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić za danas je zakazao sjednicu državne vlade, a na čijem dnevnom redu se nalazi ukupno 76 tačaka, među kojima je i Nacrt godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018.–2019. godine, piše Klix.

  ANP je predložen kao materijal iz nadležnosti Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine zajedno s Izvještajem o radu Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine za period od 1. decembra 2018. do 1. jula 2019. godine.

  Ovo je Zvizdićev deveti pokušaj da zajedno s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš “progura” ovu tačku na dnevni red. Prethodnih osam puta ANP je s dnevnog reda skinut isključivo na zahtjev zamjenika predsjedavajućeg i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ali i ostalih ministara iz reda SDS-a i PDP-a (Dragana Mektića i Igora Crnadka).

  Šarović je već ranije medijima rekao kako je stav državnih ministara iz reda srpskog naroda ostao nepromijenjen te da će i ovaj put postupiti kao i prethodnih osam puta. Dok SDS i PDP blokiraju usvajanje ANP-a u Vijeću ministara BiH, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik blokira usvajanje ovog strateški važnog dokumenta u Predsjedništvu BiH, prenosi Klix.

  Neusvajanje ANP-a razlog je političkih previranja zbog kojih Bosna i Hercegovina ni nakon više od godinu dana od dana održavanja izbora nema formiranu vladu na državnom nivou. Dok SDA i ostale probosanske stranke insistiraju na tome da se prije formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH usvoji ANP, SNSD i HDZ BiH zagovaraju ideju o “bezuvjetnom” formiranju Vijeća ministara BiH.

  Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbijaju dati saglasnost za imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sve dok se ANP ne dostavi u sjedište NATO-a, a na šta je SNSD odgovorio blokadom rada Parlamentarne skupštine BiH.

  Američka administracija već je u nekoliko navrata upozorila bh. političare na važnost dostavljanja ANP-a. Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer kazao je da je važno da BiH preda ANP kako bi mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru te da NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU