Apelujemo na sve građane da se pridržavaju uputa koje izdaje Krizni štab FBiH

Radi trenutne epidemiološke situacije u svijetu i Bosni i Hercegovini te uzimajuću u obzir činjenicu da se situacija svakodnevno mijenja vezano za širenje koronavirusa, upućujemo apel građanima da se pridržavaju svih ranije propisanih higijensko-epidemioloških mjera, odnosno da redovno peru ruke sapunom ili tečnostima na bazi alkohola, provjetravaju prostorije u kojima borave, kašlju i kišu u maramicu koju će propisno odložiti nakon upotrebe, ili da to rade u unutrašnju stranu lakta te da se ne okupljaju na većim događajima.

I dalje su na snazi sve naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i kantonalnih Krizni štabova.

Kontinuirano se prati epidemiolška situacija u zemlji i regionu, te u skladu s tim razmatra uvođenje javno zdravstvenih mjera.

Apelujemo na sve građane da se pridržavaju uputa koje izdaje Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva i Krizni štabvi u kantonima, a sve s ciljem prevencije sprječavanja pojave koronavirusa.

Na snazi je i Naredba Kriznog štaba kojom se osobama, koje su posljednjih 14 dana boravile u zemljama koje su ugrožene zarazom koronavirusom (posebno Kini, Italiji, Južnoj Koreji i Iranu, a i sva druga ugrožena područja), koje nisu prošle sanitarnu kontrolu na graničnim prijelazima i nemaju izdato rješenje o zdravstvenom nadzoru/samoizolaciji, da se obavezno telefonski jave nadležnoj epidemiološkoj službi u mjestu boravka, a u cilju uspostavljanja zdravstvenoga nadzora i vođenja registra.

Mjere i preporuke kojih se građani trebaju držati donosimo u nastavku:

 1. Građanima se savjetuje da izbjegavaju rukovanje i da održavaju razmak od barem jednog metra tokom kontakta s drugom osobom te da se provjetravaju prostorije, da se boravi što više na otvorenom i izbjegava javni prijevoz, kina, pozorišta i drugi javni prostori. Ako nije moguće da ih izbjegnete, sjednite na što većoj udaljenosti od drugih osoba, te se posebno dosljedno pridržavajte svih higijenskih pravila.
 2. Preporuka Kriznog štaba građanima je da redovito peru ruke sapunom i vodom ili da koriste dezinficijens na bazi alkohola. Obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo.
 3. Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad te perite ruke.
 4. Savjetuje se izbjegavanje dodirivanja lica, usta i očiju te bliski kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah. Također, savjetuje se izbjegavanje dijeljenja čaša, šalica, pribora za jelo s drugim osobama, te da se u igri s djecom koriste igračke tvrdih, glatkih površina koje se lako mogu očistiti.
 5. Posebno često čistite dodirne točke u kućanstvu kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju i zvona na vratima.
 6. Najmanje dva puta dnevno čistite sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone, POS uređaje, tipkovnice, konzole, računala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba. Dodirne površine koje koristi veći broj osoba, poput POS uređaja, prekrijte jednokratnim maramicom ili papirnatim ručnikom te preko njih dodirujte uređaj.
 7. Pušačima se savjetuje da ne puše. Prestanak pušenja smanjuje rizik za razvoj teške plućne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.
 8. Krizni štab FBiH je donio odluku o mjerama zaštite koja uključuje mjere vezane uz javno okupljanje. Preporuka je da se do daljnjega odgode svi skupovi i organizirana javna okupljanja.
 9. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u zahvaćenim područjima unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika porodične medicine telefonom.
 10. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima zahvaćenima koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku ili epidemiologu.
 11. Osobe koje su boravile unutar 14 dana na područjima zahvaćenima koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku porodične medicine illi epidemiološkoj službi radi daljnjih uputa. Takvim osobama se apelira da ostanu kod kuće i ne idu na posao, u školu ili kakva okupljanja.
 12. Obavezna 14-dnevna izolacija za građane Bosne i Hercegovine i ostale koji ulaze u zemlju na graničnim prijelazima ili aerodromima u Federaciji BiH počet će danas od 06.00 sati ujutro. Državljani BiH koji dođu iz Italije, Španije i Njemačke obavezno idu u izolaciju 14 dana. Od sutra će to važiti za sve građane BiH, bez obzira iz koje zemlje dolaze u BiH. Oni će biti upućeni u izolaciju u svoje domove i morat će poštivati donesene mjere.

Također, svima se preporučuje da odgode planirana putovanja.

Trenutno je u Bosni i Hercegovini koronavirusom zaražena 24 osobe.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU