Artritis – bolovi u zglobovima na promenu vremena

Preko 2/3 osoba sa zglobnim problemima iskustveno smatra da je pogoršanje reumatskih simptoma povezano sa vremenskim prilikama, tačnije sa promenom vremena.

Istraživanja pokazuju da je ove tvrdnje moguće i naučno dokazati. Ipak, medicinske studije povezane sa vremenom nije jednostavno izvesti, jer nije moguće kontrolisati vremenske prilike kao što je moguće kontrolisati neke druge varijable od značaja za istraživanje. Zato je sprovođenje doslednih kontrolisanih studija izazov.

Bez obzira na gore pomenute poteškoće, sprovedena istraživanja dovela su istraživače do određenih zaključaka, tj. do odgovora na pitanje koji vremenski uslovi dovode do pogoršanja simptoma kod reumatskih pacijenata ili uprošćeno rečeno – zašto se javljaju bolovi u zglobovima na promenu vremena.

Vremenski uslovi koji pogoršavaju zglobne probleme:

1.Nizak vazdušni pritisak

Vazdušni ili barometarski pritisak označava težinu vazduha iznad nas. Istraživanja sugerišu da nizak vazdušni pritisak doprinosi oticanju zglobova.

2.Niska temperatura vazduha

Niska temperatura vazduha takođe se u istraživanjima navodi kao uzročnik agravacije simptoma kod reumatskih pacijenata.

Promene temperature vazduha ostvaruju negativni uticaj na tečnosti koje okružuju zglobove. Zlobne tečnosti imaju važnu ulogu u očuvanju pokretljivosti zglobova, amortizuju pokrete i doprinose normalnom, bezbolnom funkcionisanju zglobova.

3.Visoka vlažnost vazduha/padavine

Visoka vlažnost vazduha, a naročito padavine, navode se u istraživanjima kao okidač zglobnih simptoma kod reumatskih pacijenata.

4.Promene vremenskih uslova same po sebi

Istraživanja pokazuju da su već same promene vremenskih uslova odgovorne za pogoršanje stanja kod reumatskih pacijenata, bez obzira na to o kojim vremenskim uslovima se radi.

Psihološki aspekt promene vremena

Još jedan značajan aspekt koji je povezan sa pogoršanjem simptoma reumatizma jeste – psihloški aspekt.

Smatra se da su kišni dani povezani sa lošim raspoloženjem, što pojedinca čini prijemčivijim na osećaj bola i neprijatnosti.

Sada kada smo objasili na koji način su promene vremenskih prilika povezane sa reumatskim simptomima, otkrivamo na koje sve načine je moguće maksimalno umanjiti iste:

1.Utoplite se

Možete podstaći cirkulaciju i time umanjiti reumatske simptome jednostavno održavajući telo ugrejanim. Kada su temperature niske, koristite obavezno deblje čarape i rukavice, kao i toplu, postavljenu jaknu.

Takođe, razmotrite upotrebu Epsom soli ili koristite topli termofor noću.

artritis – bolovi u zglobovima na promenu vremena

2.Budite aktivni

Kako biste minimizirali uticaj koji vremenske prilike i promene vremena imaju na vaše zglobove, veoma je važno da ostanete aktivni.

Baš kada se menja vreme i kada je to mnogima izgovor da ostanu kod kuće, važno je znati da je u tom trenutku najbolje boraviti baš napolju, u laganoj šetnji (po mogućstvu po parku ili šumi).

Plivanje i umerena aerobna aktivnost su se posebno dobro pokazali u kontroli reumatskih simptoma.

U kućnim uslovima istezanje i joga mogu biti od velike pomoći, jer omogućavaju bolju prokrvljenost zglobova, što je veoma značajno za reumatske pacijente.

3.Odmarajte

Pobrinite se da svom organizmu obezbedite adekvatan noćni odmor. Osmislite opuštajuću rutinu pred spavanje koja podrazumeva ustaljeni redosled umirujućih aktivnosti u kojima ćete zaista uživati (npr. topla kupka, čitanje dobre knjige, vežbe disanja, meditacija – uvek istim redosledom)

Ograničite vreme koje provodite za ekranom i pustite sebi opuštajuću muziku u kojoj uživate.

4.Hranite se zdravije

Način na koji se hranite može ostvariti veliki uticaj na simptome reumatizma, kako u pozitivnom tako i u negativnom smislu.

Stoga treba izbegavati namirnice koje podstiču zapaljenske procese u organizmu.

Ove namirnice uključuju prvenstveno industrijski prerađenu hranu, kupovne sokove (gazirane i negazirane), slatkiše, kravlje mleko i mlečne proizvode, kao i glutenske žitarice (raž, ječam, pšenica).

Ishrana koja najviše pogoduje reumatskim pacijentima je tzv. Mediteranska ishrana. Ona naglašava upotrebu svežeg povrća i voća, ribu, žitarice celog zrna i maslinovo ulje.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU