Austrija se sprema za lockdown poput onog iz marta?

Veliki porast broja zaraženih koronavirusom u Austriji mogao bi rezultirati dodatnim pooštravanjem mjera u ovoj zemlji, odnosnom lockdownom poput onog iz marta. Austrijski mediji pišu da će javnost o svemu informirati kancelar Sebastian Kurz u subotu poslijepodne.

Kurzovo obraćanje očekuje se između 16 i 17 sati, a Kurrier piše da bi nove mjere na snazi trebale biti od utorka do 8. decembra, a sve bi ponovo moglo “oživjeti” za Božić, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli.

Kurrier navodi da će svi tržni centri i trgovine, osim onih koje prodaju namirnice, biti zatvorene. Također, radit će i apoteke, pošte i banke.

Međutim, još uvijek nije u potpunosti jasno šta će biti sa školama, odnosno da li će se i one zatvoriti. oe24 pak piše da će obrazovne ustanove vjerovatno biti zatvorene, ali da će vrtići i osnovne škole nastaviti s radom. Navode da se upravo najžustrija rasprava vodi oko eventualnog zatvaranja osnovnih škola. Stručnjaci koji čine komisiju za koronavirus protive se zatvaranju škola i zalaže se za umjerenije mjere, poput nošenja maski na nastavi.

Prema informacijama oe24, zatvoreni će biti i kozmetički saloni, ali još uvijek nije odlučeno šta će biti sa frizerskim salonima. Konačna odluka o pooštravanju mjera bit će donesena danas.

“Sasvim je moguće da će se nešto promijeniti u narednih nekoliko sati, ali lockdown će biti poput onog iz marta”, kazao je izvoz oe24.

Očekuje se da će na sutrašnjoj konferenciji za medije ministar finansija Gernot Blümel dati informacije o ekonomskoj pomoći.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU