Austrija/ Za ulazak iz BiH neophodan negativan test ili 14 dana karantina

Austrija je odlučila da putnici koji dolaze iz šest zemalja zapadnog Balkana odu u karantin na 14 dana ili pokažu negativan test na virus korona, saopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova u Beču.

Šef diplomatije Alexander Schallenberg saopštio je da su objavljena upozorenja za putovanja u Albaniju, BiH, samoproglašeno Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju zbog širenja virusa u tim zemljama.

Srbija i Crna Gore juče su odlukom EU stavljene na listu bezbjednih zemalja iz kojih su od danas dozvoljena i putovanja koja nemaju suštinski značaj.

“Reagovali smo na okolnosti, ne samo na situaciju u tim zemljama nego i na činjenicu da vidimo, na primjer u našim susjedima Hrvatskoj i Sloveniji, povećanje klastera među ljudima koji se vraćaju sa putovanja na zapadni Balkan”, rekao je Schallenberg na konferenciji za novinare, a prenosi Reuters.

On je dodao da su takvi klasteri uočeni i u Austriji.

Zaraza je u značajnom porastu na zapadnom Balkanu u posljednjih mjesec dana, iako je region generalno ranije imao nižu stopu od većeg dijela zapadne Evrope.

Izvor: Klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU