-0.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 29 siječnja, 2023

Bahrija Hadžialić: Kako sačuvati i spasiti sevdalinku?

Bahrija Hadžialić u intervjuu za Anadolu Agency govorila je o tome kako sačuvati i spasiti sevdalinku, prenosi sevdah.tv

SARAJEVO (AA) – Sevdalinka kao gradska, lirska, ljubavna pjesma iziskuje mnogo pažnje i stilizovani način izvođenja u tradicionalnom duhu, rekla je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Bahrija Hadžailić, dugogodišnja vokalna interpretatorka sevdalinke i predsjednica Udruženja “Safet Isović – poštovaoci lika i djela u osnivanju”.

Ono što njoj nije po volji, kao ni mnogim njenim kolegama koji su odrastali uz doajene bh. sevdalinke rahmetli Safeta Isovića, Zaima Imamovića, Himzu Polovinu, Zehru Deović i vrsnu Bebu Selimović, je što se danas pribjegava nekakvom “modernom” sevdahu.

“Čini mi se da bježimo od autentičnog izvođenja. Dodaju se neke primjese jazza, bluesa… To nema nikakve veze sa sevdahom. Mi smo Bosna. Moramo našu sevdalinku autentično da njegujemo takva kakva jeste. Naprotiv, i ovo što se izvodi uz harmoniku, uz naš narodni tamburaški orkestar, što smo mi pravili snimke na Radio Sarajevu u ona prijeratna i poslijeratna vremena uvedeno je s dolaskom Austrougara. Naime, s Austrougarima je u sevdalinku uvedena harmonika. A, naša izvorna pjesma, sevdalinka, ide uz saz. Sevdalika se prevashodno pjevala odvojeno – žene i muškarci. Žene su na čardaku pomalo pjevušile, a muškarci su uz saz kucali te lijepe, divne melodije”, kaže Hadžialić.

  • Čudna odjeća, frizure i pokreti ne idu uz sevdah –
  Stallone na Jadranu uživa sa suprugom i kćerima

Osim harmonike, navodi Hadžialić, s Austrougarima su došli i ostali prateći instrumenti. Na taj način, dobili smo, ističe, velike narodne orkestre.

“To, naravno, prija uhu, ali kada se govori o izvornom obliku, saz je maltene zapostavljen. Štaviše i narodna muzika uz te orkestre postaje sve čudnija. Doživjeli smo da neki muzičari, vjerujte ja im imena ne znam, svak’ na svoj način, a meni se lično ne dopada, sa čudnim frizurama, odjećom, poderanim farmerkama, što nije u duhu sevdaha, nastupaju pred publikom. Neki imaju čudne pokrete na sceni, uz neke tarabuke, uz neke vasionske instrumente, što apsolutno nije primjereno sevdalinci. Sve se to dešava pod izgovorom da se sačuva sevdalinka. E, takva sevdalinka ne treba da se sačuva. Ne treba da se zove uopšte čuvanje sevdaha i sevdalinke na taj način. Mi smo apsolutno protiv toga. Neka ostane ono čisto, izvorno ko zna sevdalinku pjevati”, navodi Hadžialić.

Solističkim koncertom u Domu mladih u Skenderiji 2015. godine Bahrija Hadžialić je obilježila 35 godina rada na očuvanju sevdalinke i jedna je od malobrojnih interpretatorki koja ima najveći broj arhivskih snimaka sevdalinke.

  Francusku školu od sada pohađaju i ovce!

U plejadi vrsnih interpretatora sevdalinke navodi Vesnu Hadžić, Ferida Avdića, te Aldijanu Dizdarević, koja je nešto mlađa od njih. Hadžialić vrlo lijepo, na izvorni način izvodi sevdalinku i uvijek je rado viđen gost na nastupima.

“Mi smo na kraju najbolji ambasadori naše Bosne gdje god da se pojavimo sa ovom vrstom muzike kakvu mi njedrimo godinama i decenijama”, upozorava Hadžialić.

  • Sevdalinku treba znati pjevati –

S ponosom ističe da je učenik rahmetli Safeta Isovića i pokojnog Joze Penave. Desilo se, kaže Hadžialić, da je bila posljednji učenik Joze Penave.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU