Bajramska hutba u Zenici/ Ne smije se dozvoliti palestinizacija BiH i Bošnjaka

Centralna manifestacija obilježavanja Ramazanskog bajrama u Muftiliku zeničkom održana je u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu govorio muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević

Dizdarević je vjernicima naglasio kako je “Allahova milost velika i da je prepoznajemo u svemu što je Allah stvorio”, a da je mubarek mjesec ramazan posvjedočio kako “nema tog nagona koji se ne može nadvladati; planine na koju se ne može popeti te cilja koji se ne može dosegnuti”.

  • Naše su misli sa našom braćom u Palestini, koji sa strepnjom i strahom dočekuju ovo jutro… Pored iskrenih dova i osude zla, Bošnjaci u Evropi mogu naučiti da ne smiju dozvoliti palestinizaciju Bosne i Hercegovine i Bošnjaka – poručio je Dizdarević.

Napomenuo je da su u Palestinci okruženi milionima Arapa i muslimana ali, izgleda, prepušteni sudbini, te da je to “jedini narod koji čuva naša sveta mjesta”.

  • Palestinizacija BiH znači gubitak države i sukobljavanje, što su neke stvari koje i danas vidimo u BiH. Mnoge su sile podigle glavu, jer su osjetile našu slabost… Politički protivnici postaju krvni neprijatelji, a u javnosti je poznat sve grublji jezik kojim se produbljuje taj sukob – istakao je Dizdarević.

Napada, kazao je, nije pošteđena ni Islamska zajednica u BiH, koja je “jedina zajednica gdje su Bošnjaci jedan kroz jedan svoj na svome”, a narod bez autoriteta i nije narod, nego masa “koju je lako oblikovati”.

  • Najpreča vjerska i patriotska dužnost je da uradimo svoj posao najbolje što možemo… Pokvarenost međusobnih odnosa je britva koja sve sječe – upozorio je Dizdarević.

I sutrašnji Dan šehida, istakao je muftija Dizdarević, podsjeća na sve žrtve koje su na putu ostvarivanja slobode bošnjačkog naroda dale svoj život.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU