BALKANSKI BAROMETAR 2020: 60 posto privrednika smanjilo obim poslovanja

Od izbijanja epidemije virusa korona 60 posto privrednika smanjilo je obim poslovanja, 21 posto je privremeno ili u potpunosti prekinulo poslovanje, a samo pet odsto radnicima je uručilo otkaze, navodi se u “Balkan barometru 2020” Vijeća za regionalnu saradnju /RCC/

“Balkan barometar 2020” daje kratku analizu mišljenja javnog mnjenja i privrednika koja, ukratko, pokazuje da 72 posto građana zapadnog Balkana pandemiju smatra velikom prijetnjom njihovim ekonomijama.

IZ RCC-a je saopšteno da istraživanje pokazalo da je 68 odsto građana veoma zabrinuto za svoje ili za radno mjesto člana svoje porodice, dok je samo trećina zadovoljna mjerama koje vlasti sprovode radi očuvanja radnih mjesta.

Specijalno izdanje istraživanja “Balkan barometra 2020”, posvećeno uticaju virusa kovid-19, koje je RCC sproveo u maju, pokazuje da je 65 posto građana zapadnog Balkana potvrdilo da su cijenili stranu pomoć koja je stizala tokom vremena blokade zbog pandemije, čiji je ogroman dio stizao iz EU, navodi se u saopćenju.

IZ RCC-a dodaju da većina, odnosno 59 posto građana podržava članstvo u EU, dok 71 posto daje prednost Uniji kao najvažnijem trgovinskom partneru regiona, “što je i logično, jer je EU samo za oporavak nakon epidemije regionu namijenila 3,3 milijarde eura”.

Na pitanje koga smatraju najkorumpiranijim, 83 posto građana zapadnog Balkana istaklo je političke stranke, 80 posto sudstvo, 79 posto carinu, 76 posto zdravstvene radnike, a 76 posto parlamente.

“Balkan barometar 2020” pokazuje da je odlazak kvalifikovane radne snage postao glavna briga naših građana, taj je procenat sa nula posto 2015. godine skočio na sadašnjih 20 posto , navodi se u saopštenju i dodaje da “zapanjujućih 71 posto mladih sa zapadnog Balkana razmišlja o odlasku u inostranstvo radi posla”.

“To pokazuje snažnu vezu između smanjenja zabrinutosti oko nezaposlenosti i rasta brige zbog odlaska kvalifikovane radne snage, dok se ekonomije zapadnog Balkana počinju nositi sa izuzetno visokom stopom emigracije kvalifikovane radne snage”, ističu iz RCC-a.

U saopćenju se navodi da značaj regionalne saradnje nastavlja da raste uz veliku većinu građana koji podržavaju njenu ulogu u poboljšanju političke, ekonomske i bezbjednosne situacije u njihovim ekonomijama, njih 77 posto , dok 65 posto vjeruje da je ono što spaja građane zapadnog Balkana važnije od onog što ih razdvaja.

Generalni sekretar RCC-a Majlinda Bregu uoči predstavljanja “Balkan barometra 2020” putem interneta ocijenila je da će virus korona biti prelomna tačka za region.

“Korištenje informacija i mišljenja u svrhu političkih usmjerenja može biti vezivno tkivo koje će nas držati zajedno. To bi ujedno moglo i da nas sve uvjeri da regionalne mjere neće umanjiti značaj i snagu pojedinačnih, nacionalnih mjera. Na taj način bi sigurnije mogli ‘oblikovati ono što nas čeka’”, navela je Bregu.

Prema njenim riječima, brzo širenje virusa korona bilo je za sve “sumoran podsjetnik na to da nesreće ignorišu granice i da je saradnja možda jedino što održava obećanje da smo zajedno jači”.

Osim generalnog sekretara RCC-a, uvodničari na vebinaru na kojem se predstavlja “Balkan barometar 2020” su komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i predsjedavajući Minhenske konferencije o bezbjednosti ambasador Volfgang Išinger, koji će govoriti o nalazima Balkan barometra iz njihove perspektive, odnosno iz perspektive evropskih integracija i bezbjednosne situacije.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU