Balkanski barometar pokazao da BiH ima najmanje zabilježenih otkaza u regionu

Rezultati Balkanskog barometra, koji su danas predstavljeni u Sarajevu, pokazali su da Bosna i Hercegovina ima najmanje zabilježenih otkaza u regionu, a šest posto građana reklo je da su tokom protekle godine izgubili posao.

– Broj ekstremnih pesimista kada je riječ o izgledima za pristupanje EU opao je za 10 postotnih bodova i trenutno iznosi 29 posto – rekla je na današnjoj pres-konferenciji generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Skoro polovina, 48 posto, privrednika izvijestilo da su tokom protekle godine imali problema u popunjavanju upražnjenih radnih mjesta.

– Samo četvrtina privrednika u Bosni i Hercegovini smatra da je njihova ekonomija dobro donosno odlično mjesto za ulaganje – dodala je Bregu.

Također, BiH zabilježila je povećanje broja ispitanika koji su pokazali optimizam.

Građani Crne Gore se osjećaju najviše dobrodošlim bilo gdje u regionu, njih 52 posto, dok je Crna Gora mjesto najvećeg postotka  ispitanika koje zagađenost uopšte ne brine (47 posto).

Građani Makedonije su među najzabrinutijim u regionu u pogledu klimatskih promjena i zagađenja sa 82 posto odnosno 78 posto, te najviše imaju nepovjerenja u pravosuđe i medije u odnosu na bilo koju drugu ekonomiju zapadnog Balkana.

Srbija se može pohvaliti najvećim brojem građana, njih 39 posto, koji su zadovoljni sigurnosnom situacijom. Također, u ovoj zemlji mišljenje privrednika o važnosti regionalne saradnje naglo je poraslo sa 46 posto prošle godine na 69 posto ove godine, kao i mišljenje u pogledu članstva u EU sa 34 posto 2018. na 65 posto ove godine.

Albanija je zemlja koja najviše podržava članstvo u EU od svih ekonomija regiona. Četrdesetjedan posto građana, najviši procenat u regionu, smatraju  da je naporan rad ključan za uspjeh u životu.

Najviši procenat u regionu – 41 posto građana Kosova je izjavilo da je zadovoljno sa finansijskom situacijom svog domaćinstva. Također, na Kosovu 39 posto građana vjeruje da će stanje njihove ekonomije biti bolje u narednih 12 mjeseci.

Sagledavanje viđenja javnosti i privrednika, što je obuhvaćeno Balkanskim barometrom, rađeno je od decembra 2018. do januara 2019. godine. Podaci su pokazali da je veći broj ispitanika i dalje negativan nego pozitivan u pogledu svoje trenutne situacije i izgleda za budućnost.

Ove rezultate Bregu je predstavila učesnicima sastanka Vijeća za regionalnu saradnju , koji je jutros u Sarajevu otvorio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU