BAŠ ON JE SKROJIO BEZVREMENSKI HIT “MOJOJ DRAGOJ BiH”: Ko je pokrao Ismeta Kurtovića?

Sanjanin i Bosanac Ismet Kurtović, s mjestom boravka i kulturno-muzičkog stvaranja u Zagrebu tamošnjoj muzičkoj sceni, i danas u 71 godini života, neumorno radi.

Njegovo stvaralaštvo nije zanemarive vrijednosti. Naprotiv! Ismet Kurtović je umjetnik, nevjerovatne svjesnosti o pripadnosti i ljubavi prema svojoj domovini. Afirmira je. Kroz svaki svoj ton, otpjevan, odsviran, autorizovan… Ismet kazuje koliko je emotivno povezan za svoju BH. Da!

baš on je skrojio bezvremenski hit “mojoj dragoj bih”: ko je pokrao ismeta kurtovića?

On i njegov brat Fikret su ratne 92. godine, “skrojili” bezvremenski hit “Mojoj dragoj BH”. Rekli bi, e, sve nam je jasno! A nije! Nije dovoljno poštovan sav njegov trud i vrijedne tvorevine. Nije dovoljno istaknut. Ismet Kurtović je osnivač grupe “Drugi način”. Dosta numera za njih autorizovao i odsvirao i otpjevao. Utkao i posvetio pola života toj grupi, a oni ga pokrali i “ogolili”, do “otužne” penzije. (iznosa kao u Arsena Dedića). Tako se valjda vrednuje umjetnost.

Drugu polovinu svog života, znanje i moć talenta, Ismet je utkao u radu sa “Arabeskama” (izvođsčkom horu pri zagrebačkoj džamiji) i to 15 godina. Tu je i dječiji hor, “Pahuljice”. Alfa i Omega je već 22 godine, ženskog pjevačkog hora “Bulbuli” (ptice pjevice) .Jedina im simbolična pomoć stiže, od čelnika bošnjačke, nacionalne manjine, grada Zagreba. No, “ptice pjevice”, prekrasnih gladova, i dalje pjevaju iz inata”!

Nakon “Bulbula”, izdali su i album “Hasanagin sevdah”. S grupom, “Zafir”, Ismet Kurtović, Sead Alić i Enes Kišević, realizirali su numeru “Posljednje pismo iz Bišćana” (posvećenu, tragičnom događaju pokolja Bošnjaka 92. godine u Prijedoru). A onda jedan “svjetlosni snop”, star 48 godina je stigao do Ismeta u vidu reizdanja.

baš on je skrojio bezvremenski hit “mojoj dragoj bih”: ko je pokrao ismeta kurtovića?
baš on je skrojio bezvremenski hit “mojoj dragoj bih”: ko je pokrao ismeta kurtovića?

Naime, njegove numere, “Stari grad” i “Lile su kiše” sa prvog albuma su dobile novi “život”. A, baš, te dvije pjesme su muzički kritičari bivše Juge proglasili, među pet najboljih. Ljudina i čuvar bosansko – bošnjačke baštine i dalje svojom univerzalnom, umjetničkom ljubavlju miluje, svoju rodnu grudu. Stvara, voli a nije isključiv ni u kom smjeru.

Piše: Jasna Durić

The post BAŠ ON JE SKROJIO BEZVREMENSKI HIT “MOJOJ DRAGOJ BiH”: Ko je pokrao Ismeta Kurtovića? appeared first on Express.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU