BATINA JE IZ RAJA IZAŠLA: Na snimku od prije 40 godina djeca svjedoče kako ih tate i mame tuku

Bez ikakve namjere da otvaramo raspravu o tome što mislite o batinama kao o odgojnoj metodi, činjenica je da su nekad mnogobrojni roditelji smatrali da je normalno, pa čak i potrebno, djecu upoznavati s “čarima” kaiša, pruta, oklagije, kutlače, kolfača, koprive ili blo čega što je majci pri ruci, kada joj dođe „žuta minuta“ ili je dijete napravilo neki nestašluk u kući, školi, komšiluku…

Jesu li i vas roditelji na takve načine kažnjavali iz kojekakvih razloga, nećemo ni pitati, ali jedan video iz 1981. godine, u četvrtak objavljen na TikToku, brzo je postao hit na toj platformi uz gotovo 800 hiljada pregleda.

U pitanju je prilog u kojem su gostovali učenici trećeg razreda jedne osnovne škole u Beogradu, a iz kojeg smo zaključili da je većina prikazanih mališana bila itekako dobro upoznata s “degenečenjem”.

@krozistoriju

Ученици трећег разреда основне школе у Београду говоре о батинама као дисциплинској мери, 1981. година. #history #historymems #istorija #slike #slika #informacije #zanimljivo #nauci #saznaj #znanje #obrazovanje #kultura #stih #krozistoriju

♬ original sound – Кроз историју

Zanimljivo, mali ispitanici su bez ikakvog stida ispred kamere progovarali o tome čime ih se tuče, a pojedini su čak i tumačili da se ponekad mora dobiti “porcija” da shvate pri čemu griješe.

– Ne volim batine, ali batine su korisne za djecu – kazala je jedna od intervjuiranih učenica u prilogu koji bi danas izazvao burne reakcije javnosti, a zasigurno i intervenciju pravobranioca.

The post BATINA JE IZ RAJA IZAŠLA: Na snimku od prije 40 godina djeca svjedoče kako ih tate i mame tuku appeared first on Express.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU