Bebek javno isprozivao Tifu, a u priči o Bregoviću spomenuo porez i stan u Parizu!

bebek javno isprozivao tifu, a u priči o bregoviću spomenuo porez i stan u parizu!


Pjevač Željko Bebek je govoreći u jednom TV gostovanju o Goranu Bregoviću i periodu kada je bio u “Bijelom dugmetu” rekao da mu je žao što Goran nikad nije pričao kako nam je bilo lijepo dok smo bili zajedno.

“A bilo je lijepo. On mudro u svim u svim intervjuima vjerovatno uslovljava da se Bebek i “Bijelo dugme” ne spominju. Posebno što je napravio lijepu karijeru za inostranstvo. Bilo je sjajno na početku pošto mu je išlo komponovanje od ruke. Ja nikome nisam dozvolio u bijednu da ispuni dio svoje mašte da će napraviti pjesmu. Vlado Pravdić je sto puta dolazio i govorio kako ima pjesmu. Ne, rekao sam mu, tu je Bregović”, ispričao je Bebek gostujući na HRT.

Kako kaže sve su te godine bile sjajne ali kako ističe oni su se zapravo nekako razdvojili već u tih 10 godina.

“Bregović se naravno morao odvojiti, on je imao strahovito velika primanja. To koliko se u to vrijeme dobijalo od autorskih prava to su bili strašni novci, to je kao da je živio u inostranstvu. Tu je stan u Parizu koji je kupio 1978, a ja sam karijeru završio u stanu u kome sam se rodio 1945. Nisam mogao da maštam o tome da kupim stan. Ja jesam dobro zarađivao, ali dobro toliko da imam novaca u džepu, da se mogu lijepo obući, da dodam za instrumente. Možda ja nisam bio toliko zavidan koliko je njemu bilo neprijatno. Pomalo se odvajao”, ispričao je Bebek.

Bebek kaže kako je Bregović imao svoje društvo u kome su bili vodeći urednici, novinari, muzički kritičari.

“Zadnji album je bio “Uspavanka za Radmilu M”. Sjajan album snimljen nekako na guranje jer Goran nije bio uopšte raspoložen da radi. Izračunao je da ako radi više od jednog albuma u dvije godine onda mu pola pojede porez. A mi koji živimo od turneje htjeli smo da radimo album, jer moramo putovati. On je tvrdio da će nas publika zamrziti ako nas puno viđa”, rekao je Bebek.

Bregović je 1984. pravio album gdje je bila pjesma sa kojom se Bebek nij složio. Bila je to numera – “Lipe cvatu”.

“Goran se odlučio na jedan put kojim ja nisam htio da idem. On mi je rekao – Dobro, ima ko hoće. Tako sam ja u taj svijet uveo Tifu koji da nije bilo Dugmeta ništa ne bi napravio. Ajde neka je hvala Bogu napravio, to je njemu jako vrijedno”, rekao je Bebek.

Progovorio je Bebek i o koncertu u Zagrebu 2005. na kome su pored Bregovića nastupali i Željko Bebek, i Tifa i Alen Islamović.

“To je bila još jedna od velikih priča koju je “Bijelo dugme” ispričalo zahvaljujući tih prvih 10 godina u kojima smo stvarali Goran i ja.
Ja sam pjevao kao niko drugi na svijetu, bilo dobro ili loše. Ali drugačije nego drugi. Mislim da je bilo dobro jer su mi poslije svi rekli da je bilo dobro. E ta 2005. je dokaz da se ta priča nije završila. Ali i danas sam uvjeren da sam se ja morao pojaviti na toj pozornici, u suprotnom ta pozornica ne bi bila takva. Ne pričam ja zato što sam uobražen nego se 2005. nije mogao desiti neki kambek u kojem Bebek nije na pozornici”, rekao je Bebek.

Tada se, kako kaže, rodila ideja kod Alena Islamovića da ako Goran ne želi dalje, da vidimo možemo li se nas trojica dogovoriti da idemo dalje.

“Tu zapravo leži ideja za jedan poslovni uspjeh. Dva puta smo obišli cijeli svijet. Jako nam se isplatilo svoj trojici. Prvi put smo zaradili velike novce”, rekao je Bebek.

(MONDO)

 Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU