Beč – Broj noćenja u prvoj polovini 2019. godine porastao za skoro 10 posto

 U prvoj polovini godine Beč je ostvario 7.940.000 noćenja – što je porast za 9,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prihod hotela i pansiona iznosio je 359,4 miliona eura što je porast za 23,5 posto. Sam mjesec juni, u kojem je ove godine održan najveći LGBTIQ festival “EuroPride”, doprinio je rezultatu sa zabilježenih 1.548.000 noćenja (+ 6,1 posto).

Član gradske vlade za finansije, ekonomiju, digitalizaciju i međunarodna pitanja i predsjednik Turističke zajednice Beča Peter Hanke pojašnjava kako je turizam u Beču ostvario značajan prihod i broj noćenja zahvaljujući atrakciji Beča kao turističkoj destinaciji, ali prije svega i stalne posvećenosti bečkih turističkih kompanija i njihovih zaposlenika.

– Uspjeh turizma cijene i građani Beča: Devet od deset ispitanika kaže da imaju pozitivno mišljenje o turizmu u gradu. To vidim kao razlog za radost, ali istovremeno i misiju: Želimo daljnji razvoj turizma u gradu na održiv način kako bi Beč ostao poželjno turističko odredište, grad sa dobrim kvalitetom života i profitabilna poslovna lokacija, navodi Hanke.

Do 2020. godine Beč želi, prema usvojenoj strategiji, da dostigne 18 miliona noćenja i milijardu eura prihoda od turizma, saopćio je Eurocomm PR – Ured Grada Beča u Sarajevu.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU