Bernard Arnault dao 200 miliona eura za popravku Notre-Dame

Francuski biznismen i bogataš Bernard Arnault jučer je potpisao ugovor kojim je ozvaničio svoje obećanje da će dati 200 miliona eura za obnovu pariske katredale Notre-Dame od požara.

Fondacija Notre-Dame s kojom je Arnault potpisao ugovor, saopštila je da je do sada prikupljeno 380 miliona eura pomoći za obnovu djelimično izgorjele katedrale.

Kada je čuvenu Notre-Dame 15. aprila zahvatio ogroman požar, veliki bogataši, preduzeća i pojedinci širom svijeta su obećali više od 850 miliona eura pomoći.

Tri fondacije su tada određene za prikupljanje novca za restauraciju tog zdanja: Fondacija baštine, Fondacija Notre-Dame i Fondacija Francuske, a uz njih i Centar za nacionalne spomenike.

Fondacija Notre-Dame je sama prikupila 36 miliona eura donacije od 17. aprila do 24. septembra i to od 46.000 pojedinaca, 60 preduzeća i 29 javnih kolektiva iz Francuske i inostranstva.

Ako su uzmu u obzir donacije mecena, posebno porodica Arnault i Pinault, ta pomoć će iznositi 380 miliona eura.

Bernard Arnault je većinski akcionar luksuzne grupe LVMH, čiji je predsjednik i izvršni direktor. Na čelu je porodične Grupe Arnault i holdinga Christian Dior.

Porodica Pinault, koja posjeduje grupu Kering, potpisaće krajem septembra ugovor o 100 miliona eura ranije obećane pomoći.

federalna.ba/Beta

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU