BH Novinari: Dodik verbalno napao Vladimira Kovačevića, tražimo brzu reakciju!

Udruženje BH Novinari i Linija za pomoć novinarima je reagovala na, kako su naveli, verbalni napad člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na novinara televizije BN Vladimira Kovačevića. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

“Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD –a, zbog verbalnog napada na novinara Vladimira Kovačevića, dopisnika BN televizije. Napad se desio u petak (op. a. 14. februara) na press konferenciji u Banjoj Luci, kada je Kovačević pitao Milorada Dodika o ‘ozbiljnosti’ najave blokade institucija BiH i da li će ostati ‘dosljedan’ u svojim namjerama.

Na legitimno novinarsko pitanje Dodik nije odgovorio, već je Kovačevića i BN TV nazvao ‘izdajnicima’, čime je ponovo pokrenuo političku hajku i pritske na ovaj medij i njegove novinare na nedozvoljen način, kršeći njihovo pravo na slobodu izražavanja i siguran rad. Posebno zabrinjava činjenica da se u ovom slučaju radi o višegodišnjem političkom nasilju SNSD –a i njegovih lidera nad novinarima BN TV, koje je 2018. kulminiralo pokušajem ubistva Vladimira Kovačevića. U sudskom postupku samo jedan od napadača je osuđen, dok se drugi nalazi u zatvoru, a nalogodavci ovog krivičnog djela nikada nisu otkriveni

.
UO BH novinara najoštrije osuđuje verbalne prijetnje Kovačeviću i BN TV, te zahtijeva profesionalnu i zakonitu reakciju policijskih i pravosudnih struktura Republike Srpske u ovom slučaju, bez obzira što je riječ o Miloradu Dodiku, nositelju najviše funkcije u BiH i politički najmoćnijoj osobi u RS. Njegova javna pozicija podrazumijeva potpuno drugačiji odnos prema novinarima i medijskim slobodama, njihovo poštivanje i zaštitu, a kršenje prava na slobodu izražavanja mora biti oštro i efikasno sankcionirano, upravo zbog Dodikove javne odgovornosti, piše radiosarajevo.

Istovremeno, UO BH novinara poziva međunarodne organizacije za slobodu medija i zaštitu ljudskih prava da poduzmu potrebne mjere zaštite novinara BN TV kao i svih drugih novinara u BiH, zbog brojnih i učestalih političkih prijetnji, kao i kršenja slobode izražavanja i sigurnosti novinara u ovoj državi”, saopćili su iz Udruženja BH Novinari Linije za pomoć novinarima.

Podsjećamo, Marko Čolić je osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva Kovačevića 2018. u Banjoj Luci.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU