-11.2 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  BiH dobila poboljšani Informacioni sistem za migracije

  Unaprjeđeni Informacioni sistem za migracije (ISM) omogućit će efikasno upravljanje podacima o azilu, boravišnim dozvolama, registracijama, vizama i graničnim prelazima te evidentiranje i praćenje ulaska i boravka stranaca u BiH, istaknuto je na prezentaciji rezultata projekta “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH” danas u Sarajevu.

  Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo pojasnio je da će bh. službe za provođenje zakona od danas biti u mogućnosti da na eifikasan način prikupljaju, razmjenjuju, analiziraju i statistički obrađuju sve podatke vezane za tu oblast.

  - Oglašavanje -

  – Također, u sklopu ovog dvogodišnjeg projekta izrađen je dizajn i tehnička specifikacija za sistem videonadzora svih međunarodnih graničnih prijelaza u BiH i za biometrijski modul za informacioni sistem za migracije – istakao je Rizvo.

  Osim toga, uspostavljen je softverski dio sistema elektronske evidencije događaja na granici s upravljanjem poslovnim procesima i elektronskom evidencijom dosijea sektora. Taj sistem omogućuje veću efikasnost rada organizacionih jedinica Granične policije BiH i brz i jednostavan protok, pretragu i arhiviranje podataka i dokumenata.

  Sven Gracin iz Švicarskog državnog sekretarijata za migracije naveo je da su tokom realizacije projekta sarađivali s predstavnicima bh. vlasti u svim oblastima upravljanja migracijama, te da im je zadovoljstvo da vide rezultate projekta.

  Projekt je podržao Švicarski državni sekretarijat za migracije, a realiziralo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegvine uz podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu.

  P

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO