BiH mora početi više ulagati u primarnu poljoprivrednu proizvodnju – TNTPortal

Predsjednik Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće” Admir Kapo izjavio je za Fenu da BiH mora početi više ulagati u primarnu poljoprivrednu proizvodnju jer smo mi zemlja koja ima resurse da proizvodi veliki procenat hrane za svoje potrebe.

Dodao je da je pandemija promijenila sve ekonomske tokove, ali se pokazalo da su društva koja imaju razvijenu prehrambenu industriju u mogućnosti osigurati osnovne namirnice za svoje stanovništvo.

– Takva društva su lakše podnijela pandemiju i posljedice koje ona sa sobom nosi – istakao je Kapo.

Poručio je da kupovinom domaćih proizvoda razvijamo čitavu našu proizvodnju, od primarne do prerađivačke i da bi to trebao biti zadatak svih građana i bez pandemije.

Kapo je naveo da za BiH osim nedovoljne domaće proizvodnje problem predstavlja i prekomjeran uvoz roba koje i sami možemo proizvoditi.

Smatra da bi to trebalo biti uređeno na nivou politika i razvojnih strategija, jer imamo resurse i radnu snagu jer bi mogli proizvoditi bar dvije trećine hrane za svoje potrebe.

– Nažalost, određene proizvode poput pšenice, mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda sada moramo uvoziti jer ih ne proizvodimo dovoljno – naglasio je Kapo.

 

(FENA)

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU