BiH preuzela predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom

Bosna i Hercegovina preuzela je danas od Albanije na svečanosti u Tirani predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom, koja predstavlja strategiju Evropske unije za jadransko-jonski region, gdje je BiH punopravni član.

Na svečanosti je uime BiH predsjedavanje od zamjenice albanskog ministra vanjskih poslova Megi Fino preuzeo zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, koji je za Fenu izjavio da svaka regionalna inicijativa pomaže BiH na putu ka EU, a pogotovo ova koja BiH prepoznaje i kao zemlju Jadrana, zemlju Mediterana, zemlju s jednim identitetom koji treba pojačavati u vremenu pred nama.

Najavio je da će godinu dana predsjedavanja BiH biti prepuno aktivnosti, ali fokus je na mladima, turizmu, održivoj energiji i približavanju Evropskoj uniji, tako da će sveučilišta, vladine institucije, gospodarske komore i svi segmenti društva biti uključeni u aktivnosti koje će BiH, jugoistok Evrope, odnosno jadransko-jonsku regiju približiti Evropskoj uniji kroz partnerstvo sa zemljama koje su članice EU, tako i onima koje to još nisu.

Brkić je ocijenio da je BiH apsolutno spremna da ispuni ovaj zadatak.

  • Ovo nije prvi put da BiH predsjedava Jadransko-jonskom inicijtivom. U svim dosadašnjim predsjedavanjima uvijek smo bili na razini zadatka. Jako je važno da cijela BiH osjeti benefite ovog predsjedavanja, tako da i u Trebinju, Sarajevu, Mostaru i svim gradovima koji imaju taj jadransko-mediteranski štih se dogode aktivnosti da naši sugrađani znaju čime predsjedavamo – rekao je Brkić za Fenu.
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU