-3.4 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  BiH rangirana na treće i peto mjesto na Svjetskom Microsoft Office prvenstvu

  Bosna i Hercegovina rangirana je na treće i peto mjesto na Svjetskom Microsoft Office specijalističkom takmičenju u New Yorku.

  Predstavnici BiH ostvarili su peti najbolji ekipni rezultat na 18 godina starom svjetskom takmičenju Microsofta iz šest disciplina u korištenju konkretnih softverskih alata. Treće mjesto  osvojili su u najnovijim verzijama tri MS softverska alata, a peto mjesto u posljednje dvije verzije istih alata.

  - Oglašavanje -

  Kroz Microsoft Office takmičenje specijalista ove godine u 119 država prošlo je više od 850.000 ljudi u dobi između 13 i 22 godine nakon čega se u New Yorku okupilo 162 finalista iz 57 zemalja. Sa 2.3 miliona certificiranih specijalista godišnje MOS je najveći globalni IT certificirani program. Ovo je bio treći nastup ekipe Bosne i Hercegovine.

  Bosnu i Hercegovinu su predstavljali Tarik Džombić (treće mjesto Excel 2016), Sead Smailagić (četvrto mjesto PowerPoint 2016), Amila Mujkić (deveto mjesto Word 2016), Almir Subašić, Amra Kodžaga i Edin Mukić. Troje od njih su učenici Elektrotehničke škole iz Tuzle, a po jedno iz Richmond Park međunarodne škole, Prve gimnazije kao i Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva.

  Organizator je na kraju objavio Top 10 za svih šest kategorija u kojima su se, među ukupno 60 najboljih, plasirala i tri takmičara iz Bosne i Hercegovine. Po takvom rangiranju prvi je Makao, drugi SAD, treća Rumunija, četvrti Taivan i peta Bosna i Hercegovina.

  U takmičenju za tri novija softverska paketa, verzije iz 2016 godine, Bosna i Hercegovina je rangirana na treće mjesto, iza Makaa i Rumunije.

  (FENA) J.Č.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO