BORBA VAŠEG NAJBOLJEG PRIJATELJA SA VRUĆINAMA Nekoliko načina kako da pomognete psima preko ljeta

Ljetne vrućine posljednjih nekoliko godina zbog ekstremnih temperatura djeluju štetno kako na ljude, tako i na životinje. Kućni ljubimci su podložni razvoju toplotnog udara.

Do hipertermije dolazi kada su životinje zatvorene u malom prostoru (recimo automobil ili boks) ili na plaži tokom toplih ljetnih dana, kada je smanjena njihova sposobnost hlađenja.

Ljubimci s kraćom njuškom (buldog, pekinezer, mops) ili sa specifičnim zdravstvenim stanjem imaju više poteškoća s oslobađanjem tjelesne toplote putem dahtanja. Ove životinje se često u pokušaju da se ohlade, zagrijavaju još i više.

Za dahtanje je potrebno mnogo više napora nego za znojenje, pa intenzivno dahtanje može dovesti do toplotnog udara.

Simptomi su pretjerano dahtanje ili otežano disanje, povećan broj srčanih otkucaja i frekvencija disanja, slinjenje i slabost. Teži simptomi mogu uključivati krvavi proliv, povraćanje, te tjelesnu temperaturu preko 40 stepeni.

Šta preduzeti kod hipertermije

Kao prvu pomoć postepeno rashladite psa – istuširajte ga mlakom vodom, zamotajte u hladan peškir i potražite veterinarsku pomoć. Idite u šetnju, na trčanje ili igru u park sa svojim ljubimcem rano ujutro ili kasnije uveče.

Tada je vazduh hladniji, ali i beton, trava i sve druge površine za jastučiće na šapama. Ako ste ipak odlučili da izvedete ljubimca u podne, izbjegavajte direktno sunce i nađite hladovinu.

Iako većina vlasnika ne voli kad njihov ljubimac kopa, to je jedan od načina na koji se rashlađuje, pa ga ne sprečavajte.

Dehidratacija

Naši kućni ljubimci ne nose cipele, pa zato jastučići šapica mogu biti povrijeđeni ili čak spaljeni hodanjem po vrućem pijesku ili asfaltu. Ipak, najčešća greška je ostavljanje ljubimca u automobilu, gdje se temperatura može lako popeti i preko 100 stepeni. Zato uvijek obezbijedite dovoljnu količinu svježe vode na pristupačnom mjestu. Dahtanjem se životinje hlade, ali u isto vrijeme gube i tečnost koju je potrebno nadoknaditi, naročito ako je vaš ljubimac proveo neko vrijeme napolju na vrućini. Rastvori za rehidrataciju sa dodatkom elektrolita su takođe dobro rješenje.

Koristite posude za vodu koje se ne mogu prevrnuti i stavite ih na mjesto gdje nisu direktno izložene suncu.

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca smatraju kako šišanje životinje ljeti pomaže. Naprotiv, slojevi krzna vašeg ljubimca su njihova zaštita od pregrijavanja i opekotina.

Ako ipak želite da ošišate svog psa, svakako ostavite barem dva centimetra dlake za zaštitu.

BONUS VIDEO:

BORBA VAŠEG NAJBOLJEG PRIJATELJA SA VRUĆINAMA Nekoliko načina kako da pomognete psima preko ljeta appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU