1 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Borci od danas mogu predavati dokumentaciju za novčanu pomoć

  Demobilisani borci sa 57 i više godina koji su nezaposleni i imaju primanja manja od 170 KM, od 8. augusta  mogu početi predavati dokumentaciju za dobivanje egzistencijalne novčane pomoći, rekao je za Faktor federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević.

  Ova vrsta pomoći osigurana je Zakonom o pravima demobilisanih boraca  i članova njihovih porodica, a koji stupa na snagu upravo 8. augusta.

  - Oglašavanje -

  “Nakon što je Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica objavljen 31. jula u Službenim novinama FBiH, kada smo objavili instrukciju općinskim službama BIZ-a (braniteljsko-invalidska zaštita).

  Naime, borci od 8. augusta mogu početi predavati svoje zahtjeve u općinske službe BIZ-a. Oni koji ispune uvjete, u septembru bi mogli dobiti egzistencijalnu novčanu pomoć za august”, rekao je Bukvarević.

  Pojasnio je i neke od uvjeta za dobivanje egzistencijalne novčane pomoći.

  “Demobilisani borac  mora imati 57 i više godina, da je najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih, i da ima mjesečna primanja manja od 170 KM. Tu smo stavili i RVI od 20 do 50 posto koji nemaju drugih primanja i oni koji imaju eventualno neka socijalna davanja”, pojasnio je Bukvarević.

  Dodaje da će krajem augusta imati sastanak s predstavnicima braniteljskih udruženja, kada će se krenuti u obilazak kantona.

  “Naš zajednički početni prijedlog će biti da kantoni obuhvate svojim odlukama branitelje ispod 57 godina koji su teško oboljeli pa ne mogu raditi i one koji su oboljeli od PTSP-a. To bi bile neke dvije kategorije koje mi sugeriramo. Naravno, kantoni će donijeti svoje odluke, i u okviru svojih sredstava odrediti visine naknada, ali mi ćemo pokušati to ujednačiti da sve kantoni isto donesu”, rekao je Bukvarević.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO