Bosanski ili srbijanski pasoš: Robert Dacešin objasnio koji je bolje imati?

Bosanskohercegovački travel blogger Robert Dacešin posjetio je 94 zemlje svijeta, a u jednom od posljednjih videa uporedio je da li je za putovanja bolje imati bosanski ili srbijanski pasoš.

“Kao stanovnici zemalja koje nisu u evropskoj uniji, putnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije, ponekad imaju problema oko dobijanja pojedinih viza.

Osjetio sam i sam ovo više puta na svojim putovanjima, gdje sam pojedine vize ponekad čekao i mjesecima, za jednu vizu sam čak davao i krv, a znalo mi se čak desiti da zemlja u kojoj sam, uopšte nema Bosnu i Hercegovinu u sistemu kao državu. Ali dobro, snađe se čovjek i tu nekako, a vremenom da budem iskren, nauči i da cijeni pasoš koji ima. Ali, koliko zapravo su pasoši zemalja koje imamo dobri ili ne?

Ja trenutno u rukama držim pasoše BiH i Srbije sa ciljem da sada testiramo koji bi bilo bolje imati, te koji omogućava putovanje u više zemalja bez vize. Ovaj eksperiment izvešćemo tako što ćemo uzeti svaki kontinent posebno i vidjeti u koliko zemalja na tim kontinentima se može putovati sa kojim pasošem bez vize, za koje je zemlje viza potrebna, te koji bi pasoš bilo bolje posjedovati za putovanje u određenim zemljama”, naveo je Dacešin.

Na kraju videa iznio je zanimljive podatke.

Sa pasošem Srbije koji se nalazi na 29. mjestu svjetskog rejtinga pasoša, može da se putuje u 83 zemlje bez vize, 49 zemalja sa vizom na dolasku, četiri zemlje sa elektronskom autorizacijom, a za preostale 62 zemlje potrebno je izvaditi vizu u ambasadi prije putovanja”, pojasnio je Robert.

BiH se nalazi na 42. mjestu ove liste i sa ovim pasošom možemo putovati u 70 zemalja bez vize,40 njih ćemo izvaditi na dolasku, u četiri možemo ući sa elektronskom autorizacijom, a za 79 nam treba viza prije putovanja”, zaključio je Dacešin u videu.

Podsjetimo, nekoliko dana nakon objavljivanja ovog videa Robert je objavio informacije da je u augustu dobio diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine odlukom ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.


pressmediabih.com
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU