Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti. Tačno prije 77 godina, u noći između 25. i 26. novembra, u Mrkonjić-Gradu održano je Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) kada su donesene odluke o obnovi državnosti BiH.

Ukupno 247 delegata prisustvovalo je Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, gdje je usvojena Rezolucija i upućen Proglas narodima BiH o “zbratimljenoj zajednici u kojoj se garantuje ravnopravnost” svim njenim narodima. Postavljeni su temelji današnje BiH, suverene države sa jednakim pravima kao i druge republike.

“Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo – Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska bude slobodna zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata”, riječi su kojima se zaključuje Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a.

Razdoblje stvaranja savremene BiH, tokom i nakon Drugog svjetskog rata, pokazalo nam je koliko zajedništvom i jedinstvom možemo puno toga postići. Razdoblje je to koje je vrijedno spomena jer smo se u tom vremenu zajedno uspjeli izboriti za mir, slobodu i blagostanje.

Činjenice su ovo, neosporive i neoborive, te predstavljaju trn u oku neprijatelja zemlje.

Svim Bosancima i Hercegovcima želimo sretan Dan državnosti!

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU