3.8 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Brkić sudjelovao na sastanku političkih direktora šest zemalja zapadnog Balkana

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na 4. sastanku političkih direktora šest zemalja zapadnog Balkana (WB6), na poziv Jean – Christophe Belliarda, zamjenika generalnog tajnika u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS), koji je održan jučer u Tirani.

Teme sastanka su, između ostalog bile, aktualna situacija na zapadnom Balkanu, odnosi s Rusijom i Istočno partnerstvo, te usaglašavanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Osim toga, nastavljeni su razgovori s prethodnog, Trećeg sastanka političkih direktora šest zemalja zapadnog Balkana, održanog u oktobru prošle godine u Briselu, o odnosu zemalja regije s Narodnom Republikom Kinom, Republikom Turskom, kao i o situaciji na Bliskom istoku.

U obraćanju, Brkić je istaknuo da BiH početkom narednog mjeseca završava vrlo uspješno predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), tokom kojeg je poseban naglasak stavljen na intenziviranje odnosa sa EU, odnosno potvrđivanje EU perspektive regije zemalja zapadnog Balkana.

U tom kontekstu, Brkić je posebno istaknuo važnost održavanja političkog skupa pod okriljem predsjedanja Rumunjske Vijećem EU, prvog sastanka tog tipa u formatu koje je zajedno okupio predstavnike SEECP-a i Radne skupine za zapadni Balkan – COWEB-a, 22. marta u Sarajevu. Predsjedanje SEECP-om, incijative koja ima značajnu ulogu u ohrabrivanju EU integracijskog procesa naše regije, a ujedno je i snažan instrument u promoviranju pomirenja i stabilnosti, bit će završeno ministarskim sastankom i Samitom predsjednika 8/9. jula u Sarajevu.

Na kraju izlaganja, Brkić je upoznao prisutne da se BiH aktivno priprema za naredni Samit Berlinskog procesa u Poznanu, koji će biti održan 4/5. jula. Pomenuti Samit, kako je kazao, za Bosnu i Hercegovinu je još jedna potvrda europske perspektive regije, ali i forum za jačanje konkretne suradnje u regiji u oblastima razvoja infrastrukture, ekonomije i rješavanja otvorenih pitanja.

Brkić ae susreo s Boazom Rodkinom, nerezidentnim veleposlanikom Izraela za BiH u Tirani, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

- Oglašavanje -

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima