Brojni sportski i kulturni događaji povodom obilježavanja 40. godišnjice Sarajevske olimpijade

Četrdeseta godišnjica Zimskih olimpijskih igara, održanih 1984. godine u Sarajevu u neredne dvije sedmice bit će obilježena brojnim međunarodnim sportskim takmičenjima, kulturnim događajima i manifestacijama.

Godišnjici obilježavanja ZOI prisustvovat će brojni dobitnici olimijskih medalja iz 1984., zatim visoki zvaničnici MOK-a, i EOC-a, predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta iz zemalja regije, pobratimskih gradova, predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, kao drugi brojni gosti i turisti.

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Said Fazlagić u izjavi za Fenu kazao je da predstojećim manifestacijama “nisu željeli samo probudili sjećanje nego i aktivirati stare i mlade u organiziranju mnoštva sportskih i drugih događaja”.

– Svaki zimski sport će imati jedno ili više događaja, čak ćemo neka sportove, kao što je karling promovisati na četiri ili pet lokacija – kazao je Fazlagić.

Najavio je da će od 8. do 19. februara biti održano takmičenja u ski trčanju “FIS Kup” Igman, u alpskom skijanju na Bjelašnici će se održati Europa kup u superveleslalomu, u biatlonu će biti Balkan kup na Dvorištima (Jahorina), Sarajevski skijaški klub organizrat će skijaško takmičenje ‘Djeca za mir u svjetu’, Snowboard klub Free Style će organizirati takmičenje “Fis Kup 2024” na Bjelašnici, Ski klub Ilidža će organizrati takmičenje u alpskom skijanju “Fis Kup” na Bjelašnici.

Savez klizačkih sportova BiH će u Skenderiji organizirati takmičenje u umjetničkom klizanju ‘Sarajevo Open” na kojem će revijalni nastup imati legendarni britanski par u umjetničkom klizanju Jayne Torvill – Christopher Dean, zlatni olimpijski par iz 1984. Također će biti održano takmičenje u brzom klizanju ‘Alpe Adria Trophy’ u Skenderiji.

Hokejaški savez BiH će u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji je organizator tri takmičenja, Svjetskog prvenstva U-20, Balkanskog razvojnog kupa U-16 i seniorskog Svjetskog prvenstva.

– Također, bit će održano i nekoliko takmičenja revijalnog karaktera. Ambasada Republike Slovenije će na Jahorini i Bjelašnici organizirati trke u alpskom skijanju u kojim će učestvovati predstavnici diplomatskog kora. Ski klub Bjelašnica će organizrati “veseli veleslalom” u okviru “Kupa Srebrena lisica”, Karling savez BiH će promovisati ovaj sport u na platou na Skenderiji, Istočnom Sarajevu i još nekoliko lokacija – kazao je Fazlagić.

Od zaničnika najvećih međunarodnih sportskih organizacija dolazak u Sarajevo su najavili Pere Miro, specijalni savjetnik predsjednika MOK-a, dugogidušnji direktor Olimpijske solidarnosti pod čijim je patronatom kompletno renovinarana dvorana Zetra, stadion Koševo i mnogi drugi objekti, djelomično i Olimpijski muzej, kao i generalni sekretar Evropskog olimpijskog komiteta EOC – Rafaele Pagniozzi.

Pored navedenoj slavnog britanskog para Torvill – Dean, od sportista sa Sarajevske olimpijade još će prisustvoati zlatna umjetnička klizačica Katarina Witt, osvajač prve olimpijske medalje za tadašnju SFRJ alpski skijaš Jure Franko, zatim skijaši Bojan Križaj, Mateja Svet, ski skakač Miran Tepeš, umjetničaka klizačica Sanda Dubravčić, koja je upalila olimpijski plamen na stadionu Koševo.

Ambasade pojedinih država u BiH dobile su zadatak da u Sarajevu pozovu i ugoste po jednog ili dva osvajača medalja za svoju državu na ZOI u Sarajevu.

– Godišnjici oblježavanja ZOI prisustvovat će i šest bh. sportista koji su predstavljali tadašnju Jugoslaviju na ZOI 84, a njima će OKBiH uručiti priznaja na specijalnom prijemu u Olimpijskom muzeju. Obilježavanju će prisustvovati zvaničnici svih sedam nacionalnih olimpijskih komiteta iz bivše Jugosalvije, uključujući Kosovo. Također, pozvali smo predstavnike Olimpijskog komiteta Turske u znak zahvalnosti za pomoć u organizaciju EYOF-a. Sve država biviše Jugoslavije najavile su dolazak u punom sastavu. Hoćemo da pokažemo šta sport može da ujedini ljude i širi prijateljstvo – kazao je Fazlagić.

Centralni događaj obilježavanja 40. godišnjice Sarajevske olimpijade bit će svečana akademija koja će biti održana 8. februata u Narodnom pozorištu u Sarajevu u 20 sati. Na manifestaciju su pozvani svi politički predstvanici BiH, članovi Predsjedništva, premijeri BiH i entiteta, gradonočelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva i mnogi drugi. Najavljano je da će se prisutnim na svečanoj akademiji putem video linka u šestominutnom trajanju obratiti predsjednik MOK-a Thomas Bach, a poruka će biti prezentrana i na BHT1.

U sklopu obilježavanja godišnjice na BHT 1 je 7. februara navaljeno održavanje troiposatne emisije posvećene Sarajevskoj olimpijadi.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU