BRŽE NEGO ŠTO MISLITE: Vaša lozinka može biti probijena za manje od 60 sekundi

Nova analiza kompanije Kaspersky otkriva da je skoro dvije trećine od 193 miliona analiziranih lozinki probijeno za manje od 60 minuta, a skoro polovina za manje od 60 sekundi.

Metod kojim se to postiže naziva se pametni “brute-force” napad, gdje hakeri koriste algoritme za pogađanje svih mogućih kombinacija kako bi pronašli tačnu lozinku.

– Algoritmi za ovakvo pogađanje su trenirani na velikim bazama lozinki kako bi se izračunala vjerovatnoća ponavljanja nekih slova ili brojeva, te kako bi se isprobale različite kombinacije – izjavili su iz pomenute antivirusne kompanije.

Iako je brute-force pristup popularan, nije toliko efikasan kao neki drugi algoritmi za probijanje lozinki jer se dodavanjem elemenata poput imena ili datuma rođenja u “pametno pogađanje” proces značajno ubrzava, navodi B92.

Analiza pokazuje da se ukupno 10% lozinki može probiti na ovaj način u različitim vremenskim okvirima, ali taj procenat dramatično raste kada se koristi i “pametno pogađanje” – čak na 45% sa ovakvim algoritmom.

BONUS VIDEO:

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na stranici Aloonline.ba.

Izvor: ( aloonline.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU