Bugojno: Bajram-namaz će se klanjati u ponedjeljak u 06:20 sati – Bug.ba

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak, 2. maja 2022. godine.

Bajram-namaz će se klanjati 45 minuta nakon izlaska sunca, a u džamijama u Bugojnu, sa početkom u 6 sati i 20 minuta.

Ramazanski bajram je islamski praznik koji se obilježava na kraju ramazana. Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mjesecu.

Bajram-namaz će se klanjati u svim džamijama na području Medžlisa IZ-ce Bugojno, s početkom u 6 sati 20 minuta. Najveći broj vjernika očekuje se u Kulturnom centru princeze Dževhere. Nakon klanjanja bajram-namaza, planiran je obilazak mezarluka uz džamije.

Tokom ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane i pića, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u islamu, Ramazanski bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu).

Njim se obilježava kraj posta. Prvi dani (oba) bajrama su dani kada post nije pohvalan.

Za neke dane i noći i njihove izuzetne vrijednosti postoji izravna potvrda u Kur’anu i vjerodostojnim Poslanikovim a.s. hadisima. Vrata Božije milosti su uvijek otvorena, a posebno u tim danima i noćima. U većini mubarek dana i noći preporučuje se dobrovoljni ibadet (namazi, post, dove, zikr, učenje Kur’ana).

Koristimo ovu priliku da svim vjernicima čestitamo nastupajuće bajramske dane, sa željom da ih provedu u miru i bereketu u krugu svoje porodice, prijatelja i komšija.

Bajram Šerif Mubarek Olsun


bug.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU