Caritas BiH pruža podršku djeci i mladima s poteškoćama u razvoju općine Novi Travnik

U okviru projekta „Ne pored drugih već zajedno!“ kojeg implementira Udruženje „Osmijeh“ iz Novog Travnika uz financijsku podršku Caritasa BiH realiziraju se radno-okupacione radionice i radionice muzikoterapije za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju.

Provođenje navedenog Projekta predstavlja dio Programa dodjele bespovratnih sredstava za organizacije civilnog društva u okviru projekta EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom.

            Projekt EMPOWER provodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerima Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix iz Tuzle, Udrugom ProReha iz Sarajeva i Savezom slijepih RS, uz financijsku podršku Europske unije.        

U radionicama učestvuje 5 do 7 djece i mladih s poteškoćama u razvoju. Radionice se realiziraju jednom mjesečno. Radionice će se realizirati tokom  8 mjeseci realizacije navedenog projekta. Ukupno će biti realizirano 32 radionice. Do sada je realizirano za 4 mjeseca implementacije projekta 16 radionica.

Radionice imaju za cilj: razvoj empatije, upravljanje i smanjivanje količine stresa, ublažavanje bolova, poboljšanje komunikacije kao i same socijalizacije u društvu, promovisanje fizičke rehabilitacije, razvoj fine i grupe motorike, povećanje zadovoljstva životom, opuštanje i relaksacija. Također, ovim radionicama utičemo na razvoj fine motorike prstiju, šake, razvoj senzornih vještina, osjećaja vrijednosti i prihvaćenosti u zajednici, jačanje slike o sebi, rada u timu i razvoja prijateljstava u grupi.

Radionice muzikoterapije realizirala Dragana Perić, prof. teoretskih muzičkih predmeta a radno-okupacione radionice Marija Čakar, tajnica Udruženja “Osmijeh” Novi Travnik.

Roditelji istakli potrebu za kontinuiranim provođenjem ovih radionica. Djeca i mladi s poteškoćama u razvoju pokazali napredak i svim segmentima rada i razvoja te veliko zadovoljsto i sreću tokom realizacije ovih radionica, što se može vidijeti na fotografijama.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU