Čelnik Arapske lige – Nema mirovnog plana za Bliski istok bez palestinske države

Čelnik Arapske lige u ponedjeljak je upozorio da će pokušaji da se razriješi izraelsko-palestinski sukob biti uzaludni bez uspostave palestinske države na svim teritorijama koje je okupirao Izrael u Bliskoistočnom ratu u 1967.

Izgleda da su komentari Ahmeda Aboula Gheita usmjereni na još neobjavljeni merički bliskoistočni mirovni plan koji je američki predsjednik Donald Trump već nazvao “sporazumom stoljeća”. U okviru plana, konferencija pod američkim vodstvom bit će održana naredne sedmice u Bahreinu o prijedlozima za jačanje palestinske ekonomije.

Palestinsko čelništvo bojkotuje konferenciju, tvrdeći kako postoji velika vjerovatnoća da će plan biti značajno pristrasan u izraelsku korist i da će ugušiti palestinske aspiracije za uspostavom države na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Iako precizniji detalji nacrta plana tek trebaju biti objavljeni, palestinski i arapski izvori koji su obaviješteni o njemu tvrde da on razara dvodržavno rješenje.

– Štagod odbaci palestinska ili arapska strana je neprihvatljivo – izjavio je Aboul Gheit tokom skupa u Arapskoj Ligi.

– Ono što je prihvatljivo kao rješenje s naše strane kao Arapa je uspostava palestinske države u granicama od 4. juna 1967. i s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom – dodao je on, prenosi Reuters.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU