Centar Safet Zajko: Otvorena izložba o liku i djelu Meše Selimovića

Meša Selimović jedno je od najvećih imena bh. književnosti. U Centru za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko, otvorena je izložba o liku i djelu, te nepoznatim činjenicama vezanim za njegov život i stvaralaštvo.

Naziv izložbe je „Umjetnička riječ kroz poziv“, a postavljena je kroz projekt “Ime moje škole“ koji zajednički realizuju OŠ „Meša Selimović“, Bošnjački institut i Opština Novi Grad. Cilj je predstaviti lik i djelo ovog književnika čija djela su i danas obavezna literatura ne samo u našim, nego i u školama širom svijeta.

-Brojna njegova djela na samom početku nisu dobila nikakvu pažnju. Tek ‘66 godine prepoznat je njegov “Derviš i smrt” i već tada su ga počeli prevoditi na strane jezike. Pred kraj života on počinje da dobija na značaju – kazala je Emina Čengić-Bunjo, historičarka.

Djela Meše Selimovića prevedena su na više od 40 jezika svijeta. Bio je velika inspiracija dramskim umjetnicima,a posebno slikaru Ismetu Mujezinoviću koji ga je portretisao u različitim likovnim tehnikama. Paneli sa crticama iz života Meše Selimovića, nakon izložbe bit će poklonjeni školi koja nosi njegovo ime.

-Deset panela koji se mogu vidjeti na ovj izložbi otkriće našim posjetiteljima još mnogo toga. Ne bih detaljisala šta sve piše na panelima nego pozivam građane da nam se pridruže narednih 10 dana, u periodu od 10 do 20 sati i vide ono što je Bošnjački institut pripremio u saradnji s Opštinom Novi Grad – istakla je Samra Omerbašić-Jusić, viši stručni saradnik za kulturu i umjetnost Centar.

Mehmed Meša Selimović, umro je 1982. godine u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana pored Skendera Kulenovića i Miloša Crnjanskog. 2001. godine utemeljena je nagrada Meša Selimović koja se dodjeljuje za najbolji roman s područja BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Riječ je o jednoj od najprestižnijih književnih nagrada u regiji.

TVSA

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU