Čerkez: Svi epidemiološki parametri u padu, očekuje se nastavak stabilizacije

Svi epidemiološki parametri su u padu u Federaciji Bosne i Hercegovine te se očekuje nastavak stabilizacije epidemiološke situacije.

To je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta izjavio Goran Čerkez iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, predočavajući zastupnicima epidemiološko stanje u zadnjoj sedmici.

Informacije ove vrste su od početka pandemije bile u vrhu dnevnog reda svake sjednice Doma, ali je Čerkez danas predložio da ubuduće budu razmatrane tromjesečno s tim da zastupnicima mjesečno bude dostavljana i analiza cjelokupnog  stanja.

Iako su parametri povoljniji, Čerkez je kazao da je oprez i dalje potreban pa u Štabu smatraju da nošenje zaštitne maske i fizičku distancu treba i dalje poštovati u ustanovama poput socijalnih, kaznenih i drugih u kojima se okuplja veći broj ljudi.

U Sloveniji se trenutno evidentira određeno povećanje broja novooboljelih od COVID- 19, naveo je ovaj predstavnik Kriznog štaba u prilog tvrdnjama da oprez ne treba odbaciti i pored povoljnijeg stanja u FBiH. 

Na koncu, zahvalio je Parlamentu i Federalnoj vladi, medijima i međunarodnim organizacijama zbog podrške Kriznom štabu u naporima protiv pandemije.

(FENA) D. V.Desk

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU