-1.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

“Ceste smrti”: Pogledajte najopasnije puteve svijeta

Ekstremni uvjeti na putevima mogu se vidjeti širom svijeta. Međutim, postoje i putevi koji su opasni zbog prirodnih uvjeta u kojima su izgrađeni.

Najopasniji putevi se uglavnom nalaze u planinskim predjelima, uz mora, kanjone rijeka, gdje su uvjeti sami po sebi nepovoljni.

U nastavku donosimo pet “cesta smrti” koje se nalaze u različitim krajevima svijeta, prenosi avaz.

."ceste smrti": pogledajte najopasnije puteve svijeta

Guoliang, malo selo u Kini koje je smješteno u dolini između planinskih vrhova Taihanga, do 70-tih godina, kada je izgrađen tunel, bilo je odsječeno od svijeta. Tunel je dug 1,2 km, a izgradnja je trajala punih pet godina. On ima 32 otvora koja su ručno iskopana, a naziv je dobio po selu zbog kojeg je i sagrađen. Guoliang se smatra jednim od najopasnijih dijelova za putovanje zbog otvora na zidovima tunela s kojih se može proletjeti u provaliju. Do sela se prije izgradnje tunela dolazilo planinarenjem koje je trajalo do 4 sata

."ceste smrti": pogledajte najopasnije puteve svijeta

Jedan od najopasnijih puteva na svijetu nalazi se u Turskoj. Put Derebasi nalazi se u planinskom području crnomorske regije. Put je dug 106 km, a privlači mnogobrojne avanturiste iz cijelog svijeta.

  10 zanimljivih slučajeva kad su ljudi našli nešto što nisu mogli objasniti

Derebasi je put koji se sastoji od 13 oštrih krivina, a uvjeti na njemu su doista ekstremni.

"ceste smrti": pogledajte najopasnije puteve svijeta

Atlantski put – Norveška

Atlantski put, osim što spada među očaravajuće, on je ujedno vrlo opasan. Naime, most na norveškom Atlantskom putu veoma je zanimljiv jer s kopna izgleda kao da nigdje ne vodi, tj. da završava u moru. Međutim, nije samo izgled jeziv. Naime, jaki vjetrovi, koji su česta pojava na ovom području, nanose vodu na put i otežavaju odvijanje saobraćaja i čine ga opasnim.

"ceste smrti": pogledajte najopasnije puteve svijeta

"ceste smrti": pogledajte najopasnije puteve svijeta

Zodži-La je planinski prolaz u Indiji. Nalazi se oko 100 km istočno od Srinagara, kašmirskog glavnog grada. Put je strahovit zbog izrazito oštrih krivina, ekstremne promjene uspona i padova i stoke koja se ovdje slobodno kreće. Uvjeti na putu su veoma opasni, pa se, osim lokalnog stanovništva, ovdje upućuju samo najhrabriji.

Zodži-La je drugi najviši prijelaz na svijetu. Planinski prijevoj nalazi se na nadmorskoj visini od 3.528 m, a zimi je zbog snijega često zatvoren.

"ceste smrti": pogledajte najopasnije puteve svijeta

"ceste smrti": pogledajte najopasnije puteve svijeta

Kroz alpske predjele provlači se Stelvio put. Ovaj zanimljivi, ali i rizični put nalazi se u Italiji. Vijugava cesta penje se alpskim padinama. Usponi i krivine privlače mnogobrojne entuzijaste, kao i profesionalne vozače cijelog svijeta. Stelvio put je sličan cesti Derebasi na sjeveru Turske.

  Pornhub "otključao" premium sadržaj za sve zainteresovane širom svijeta

"ceste smrti": pogledajte najopasnije puteve svijeta

 

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU