ČESTO VAS MUČI GLAVOBOLJA? Ovih 5 napitaka su okidači, a konzumiramo ih skoro svaki dan

Nutricionisti sugerišu da bi posebno trebalo obratiti pažnju na neke napitke koje svakodnevno konzumiramo, a oni mogu da budu okidač za glavobolju.

Energetski napici

Prema Sidni Grin, mnoga energetska pića puna su dodatnih šećera, kofeina i dodataka za koje se smatra da povećavaju energiju. Iako će vam takva pića možda dati podsticaj za sat ili dva, pad energije koji će uslijediti nakon toga može dovesti do glavobolje i umora zbog dehidrirajuće prirode kofeina i šećera, objasnila je nutricionistkinja.

Voćni sokovi

Voćni sokovi mogu da budu vrlo bogati šećerom, što ima direktan uticaj na nervni sistem, rekla je Sidni Grin. Ispijanje samog soka (bez hrane ili druge tečnosti) može dovesti do brzog porasta i pada šećera u krvi. Brza fluktuacija šećera u krvi vjerovatno će podstaći glavobolju. Nutricionistkinja savjetuje da birate hladno cijeđene sokove napravljene uglavnom od povrća, koji imaju više vlakana i manje šećera od voća. Pazite samo da ne sadrže dodatne šećere. Jedini sastojci treba da budu voće i povrće bez konzervansa.

Pivo i vino

Svaki alkohol je diuretik, što znači da podstiče gubitak vode i elektrolita. Za razliku od žestokih pića kojima se može dodati led, pivo i vino mogu imati veći diuretski potencijal. To može da dovede do dehidracije i glavobolje, ističe Sidni Grin.

Kafa

Ako ste navikli na jutarnju dozu kofeina, možda će vam trebati da biste mogli funkcionisati ostatak dana. Međutim, ispijanje previše kafe ima i loše strane.Jedna šoljica kafe zapravo može da pomogne kod glavobolje, ali više od jedne može da bude recept za jaku glavobolju, tvrdi Sidni Grin. On pojašnjava da kofein sužava krvne sudove. Kako kofein napušta tijelo, širiće se krvni sudovi. Zatim sve veći pritisak krvotoka može izazvati glavobolju, prenosi “B92”.

BONUS VIDEO:

ČESTO VAS MUČI GLAVOBOLJA? Ovih 5 napitaka su okidači, a konzumiramo ih skoro svaki dan appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU