Crna Gora: Hapšenja ljudi koji su otišli “u goste” kod prijatelja, kartali s društvom…

Crnogorski institut za javno zdravlje priopćio je da su u posljednjih 12 sati u toj zemlji potvrđena 23 nova slučaja zaraze infekcijsom COVID-19, čime je broj zaraženih u Crnoj Gori porastao na 197.

Od 17. marta kada je u toj državi registriran prvi slučaj koronavirusa, dvije zaražene osobe su preminule, a jedna je izliječena.

“Većina novooboljelih su kontakti prethodno poznatih slučajeva”, saopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša naveo je da je „samo jedna sahrana u Ulcinju rezultirala sa 40 zaraženih osoba“, a jedan vjerski skup u podgoričkom predgrađu Doljani postao je novo žarište bolesti.

„Moj zadatak je da upozorim sve da shvate da ova bolest ne oprašta. Ko god joj se nađe na putu bit će zaražen“, priopćio je Mugoša.

Crnogorska policija redovno procesuira osobe koje krše vladine mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa i njihovo hapšenje objavljuje u medijima.

Tako su u petak navečer uhapšene i poslane u pritvor dvije osobe koje su zatečene u “gostima“ kod prijatelja. Oni su, kako je pojasnila glasnogovornica tužiteljstva u Podgorici Milica Mandić, prekršili privremenu mjeru zabrane okupljanja u stanu osoba koje nisu članovi zajedničkog domaćinstva.

“Državni tužilac je saslušao dvije osobe, rješenjem odredio zadržavanje u pritvoru najduže do 72 sata, a nakon toga u zakonskom roku podnio Osnovnom sudu u Podgorici i optužni prijedlog i prijedlog za pritvor”, priopćila je Mandić.

U pritvoru se našlo i šest osoba iz Budve, koje je policija zatekla u jednom hotelu u tom gradu kako igraju karte.

Svi oni su, kako je priopćeno, zadržani u prostorijama budvanske policije, a u subotu su odvedeni kotorskom tužiteljstvu zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Za to krivično djelo previđena je zatvorska kazna do jedne godine.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU