Crveni križ Federacije BiH – Mladi vi ste stub i ponos Crvenog križa

Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. augusta i predstavlja inicijativu koja slavi kvalitete mladih i prepoznaje izazove s kojima se današnja omladina suočava.

Crveni križ Federacije BiH je tim povodom od 9. do 14. augusta organizirao tradicionalni kamp mladih “Čuvari humanosti” na Boračkom jezeru. Gosti kampa su i mladi Crvenog krsta RS, Crvenog krsta/križa Brčko distrikta te predavači iz Crvenog krsta Vojvodine.

Više od 30 mladih iz cijele Federacije razgovarat će o klimatskim promjenama i zdravlju u kriznim situacijama – saopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.

Kroz različite radionice i predavanja mladi volonteri uče o klimatskim promjenama, njihovim posljedicama na okruženje, zdravstvenim rizicima, kao i o prirodnim katastrofama koje su sve učestalije. Također, pažnja je usmjerena i na Eko incijative mladih i zeleniji pristup kroz njihov volonterski rad u Crvenom križu.

Podizanjem svijesti o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama na lokalne zajednice gradimo otpornost i pojedinaca i zajednica kako bi bili pripremljeni u slučaju katastrofa i drugih kriznih situacija – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Međunarodni dan mladih prilika da se izrazi zahvalnost svim mladim volonterima koji svakodnevno rade i koji svojim znanjem, idejama i aktivnostima jačaju volontersku mrežu koja je stub Crvenog križa.

– Mladi vi ste naš ponos, a mi smo vaš vjetar u leđa. Nastavite da radite na sebi, na vašoj svjetlijoj budućnosti, težite ka razumijevanju i poštivanju principa i vrijednosti Crvenog križa kako bi unaprijedili svoj položaj u društvu – poručili su predsjednik i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Marko Sinanović i Namik Hodžić.

Ovaj datum će na prigodan način biti obilježen različitim aktivnostima i edukacijama širom Federacije u cilju osnaživanja strukture mladih – saopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.

(FENA) M. L.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU