Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su prezentirane “Smjernica za rad sekcije Prve pomoći” te online platforma za “distance learning” edukaciju iz ove tematike.  

“Smjernice” i online platforma su okvir za pružanje podrške odgojno-obrazovnim ustanovama i predavačima.  
 
U njihovoj izradi su učestvovali stručnjaci INZ-a, predstavnici škola i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK), kao i Crvenog križa/krsta kantona i Federacije, a nakon prezentacije potpisan je i Protokol o saradnji ovih institucija u provođenju ovog projekta u školama ZDK. 
 
Načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a Nino Hasanica kaže da se za jedanaest godina postojanja Službe kontinuirano radi na povećanju sigurnosti školske djece po raznim pitanjima. 
 
– Objedinili smo četiri resora – zdravstvo, obrazovanje, humanitarni aspekt i sigurnosni resor, INZ, CK ZDK, Upravu policije MUP-a ZDK i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK u nastojanju da se poveća sigurnost u školama, da svako iz svog domena realizira edukacije iz Prve pomoći, te uspostave pozitivne vrijednosti u društvu – ističe Hasanica. 
  
Služba INZ-a, napominje Hasanica, teoretski i praktično će raditi po školama na edukaciji djece i nastavnog osoblja, a kako bi se dodatno upoznali s postupcima pružanja prve pomoći, pokrenuli su i online platformu. Biće obuhvaćene sve srednje i osnovne škole u ZDK, sa više od stotinu školskih sekcija. 
 
Komesar Uprave policije MUP-a ZDK Rusmir Šišić, kaže da je ovo treći projekt kojeg policija ovog kantona realiziran sa INZ-om u posljednje četiri godine. 
 
– Svjesni smo da su djeca jedna vrlo ranjiva grupacija i vrlo su često žrtve raznog nasilja – vršnjačkog, cyber, nasilja u porodici…Tako da smo kroz interaktivni i direktni pristup s tom populacijom, pokušali da im približimo tu problematiku, da prepoznaju sve opasnosti koje ih eventualno mogu snaći i da znaju kako postupiti u takvim situacijama. Policija treba da se na neki način približi toj djeci – da je osjećaju kao nekoga ko će im pružiti svu sigurnost; kao partnera, kao nekoga kome se mogu slobodno obratiti – kazao je komesar Šišić. 
 
Predsjednik Crvenog križa Federacije BiH Marko Sinanović naglasio je da CK kao lider u obučavanju iz Prve pomoći, imaju certificirane instruktore za realiziraju i obuku radnika u preduzećima i školama, a da ovaj projekt sa zeničkim INZ-om predstavlja novitet u djelovanju na području Federacije. 
 
Ovo će ujedno pospješiti rad i našim instruktorima dosta olakšati rad, ovo što radimo kroz osnovne i srednje škole, to jest što svake godine organiziramo natjecanje iz Prve pomoći, gdje ogroman broj djece iz sekcija prođe kroz našu obuku – istakao je Sinanović. 
 
CK organizira natjecanja u školama, lokalnim zajednicama, na nivou kantona, te FBiH.  Program koji će realizirati s partnerima, smatra Sinanović, dodatno će uozbiljiti i pospješiti rad i u onim školama čiji direktori i nastavno osoblje do sada nisu iskazivali veliku zainteresiranost za obuku od strane njihovih instruktora.  

Nastavnici koji budu sudjelovali u obuci INZ-a na online platformi dobit će i certifikat o uspješno okončanoj obuci te obučenosti da prenose znanja na svoje učenike. 
 
Nastavnica bosanskog jezika i književnosti i dugogodišnja voditeljica sekcije Prve pomoći u zeničkoj školi “Skender Kulenović” Amila Spahić, kaže da se u nizu slučajeva dogodilo da su učenici, koji su učestvovali u sekciji Prve pomoći, bili u prilici i adekvatno pružili pomoć svojim kolegicama i kolegama učenicima. 
 
– I do Kantonalne bolnice i Hitne pomoći je stizao glas o ispravnom postupanju učenika sa povrijeđenim, bilo da se radi o lomu, hroničnom oboljenju ili krvarenju. Prva pomoć jednostavno uđe u krv, čovjek se obogaćuje učenjem i stjecanjem znanja koja sutra nekom spase život – rekla je. 
 
Ministarstvo obrazovanja, napomenula je pomoćnica ministra za osnovno i predškolsko obrazovanje Bernadeta Galijašević, već dugi niz godina uspješno surađuje s INZ-om. 
 
Smjernice za sekcije Prve pomoći u svakom slučaju su dobrodošle, jer će ujednačiti pristup rada u svim sekcijama Prve pomoći u svim osnovnim školama ZDK-a. I do sada su sekcije Prve pomoći uspješno radile u svim školama – kazala je Galijašević.  
 
Ističe kako to ministarstvo, kao i za sve druge sekcije, povodom Dana učitelja – 5. oktobra, nagrađuje i nastavnike sekcija Prve pomoći čiji su učenici osvajali nagrade na takmičenjima, javlja INZ. 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU