ČUVENA PJEVAČICA UMRLA PRIJE 22 GODINE: Beograđanka koja je napravila karijeru u Sarajevu

Na današnji dan 2001. godine, u Beogradu je preminula Nada Mamula, jedna od najboljih regionalnih interpretatorica sevdalinki.

Kao 19-godišnja djevojka Nada se prijavila na audiciju, 1946. godine, u Beogradu, koju je uspješno položila i tada počinje njena uspješna pjevačka karijera. Nedugo potom udaje se za Nikolu Mamulu s kojim odlazi u Sarajevo, gdje je srdačno dočekana i primljena kao solistica na Radio Sarajevo. U Sarajevu su supružnici Mamula živjeli 15 godina, gdje je Nada zavoljela sevdalinke, a prva koju je otpjevala bila je “Ah, meraka u večeri rane”.

Nadina ljubav prema sevdalinci trajala je cijeli život, pa je u arhivama Radio Sarajeva, Radio Beograda i Radio Novog Sada ostavila više od 150 briljantnih interpretacija ove bosanskohercegovačke najljepše lirske pjesme.

čuvena pjevačica umrla prije 22 godine: beograđanka koja je napravila karijeru u sarajevu

Blistava Nadina karijera trajala je duže od četiri decenije, a na prostorima bivše Jugoslavije, pa i šire, bila je nezamjenjiva na festivalima, u muzičkim tv-emisijama, koncertnim dvoranama… Osim nezaboravnih i vrsnih interpretacije sevdalinki, Nada je ostavila brojne snimke komponovanih pjesama, pisanih u duhu tradicionalne narodne muzike. Sve pjesme je pjevala srcem uz posebno izražen temperament kojim je ostavljala utisak snažne i ostvarene žene.

čuvena pjevačica umrla prije 22 godine: beograđanka koja je napravila karijeru u sarajevu
čuvena pjevačica umrla prije 22 godine: beograđanka koja je napravila karijeru u sarajevu

Njen specifičan, prepoznatljivi, a rijetki alt punio je srca brojnih ljubitelja sevdaha, a naročito je bio izražajan u nenadmašnim interpretacijama pjesama: “Na teferič pošla nana”, “Bosno moja”, “Omer-beže”, “Djevojka sokolu zulum učinila”… Prva je snimila čuvenu pjesmu “Kafu mi draga ispeci” i, prema pričanjima, naučila Cuneta Gojkovića kako se pjeva.

Osim snimaka u arhivama radiostanica, Nada je snimila dvije LP-ploče za diskografsku kuću “Jugoton” iz Zagreba, četiri LP-a izdala je u SAD, Kanadi, Nizozemskoj i Bugarskoj, te objavila više desetaka singl-ploča.

I. Pindžo

The post ČUVENA PJEVAČICA UMRLA PRIJE 22 GODINE: Beograđanka koja je napravila karijeru u Sarajevu appeared first on Express.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU