Dan kada Tuzla plače: Prije 26 godina ubijena je tuzlanska mladost

Prije tačno 26 godina u Tuzli se dogodio najteži zločin nad civilima, kada je granatom ispaljenom sa srpskih položaja s planine Ozren ubijena 71 osoba, a ranjeno njih više od 200

Prosjek dobi poginulih građana bila je 21 godina, a najmlađa žrtva bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić, koji se na okupljalištu mladih našao skupa sa svojim roditeljima.

Od ranije je poznato da je za ovaj zločin na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina pravosnažno osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić, shodno nepobitnoj činjenici da je kao komandant Taktičke grupe “Ozren” (VRS) 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Međutim, od 2014. godine on se nije odazvao izvršenju kazne pod izlikom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica, trenutno ne može biti izručen našoj zemlji, jer ima srbijansko državljanstvo.

U znak sjećanja na tragediju i stradanja civila na tuzlanskoj Kapiji, kao i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, Općinsko vijeće Tuzle je 2003. godine donijelo Odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja na području Tuzle. Vlada Tuzlanskog kantona je 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja danom žalosti na području Tuzlanskog kantona.

Sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknuti će zastave na pola koplja/jarbola, a sve medijske kuće i organizatori kulturno – umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode danu žalosti.

Na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. smrtno su stradali Razija Dedović, Alma Brguljak, Senada Hasanović, Fahrudin Ramić, Pera Marinović, Šaban Mustačević, Edhem Sarajlić, Adnan Beganović, Asmir Bakalović, Suzana Dušić, Almasa Ćerimović, Amir Dapa, Amir Đuzel, Vesna Kurtalić, Edisa Memić, Sanja Ćajić, Nedim Rekić, Mustafa Vuković, Adnan Hujdurović, Edina Ahmetašević i Amira Mehinović.

Poginuli su i Franc Kantor, Asim Slijepčević, Sandro Kalesić, Edin Hodžić, Indira Borić, Sulejman Mehanović, Damir Kurbašić, Ilinka Tadić, Selma Nuhanović, Edin Mehmedović, Nihad Šišić, Amir Čekić, Indira Okanović, Ilvana Bošnjaković, Admir Alispahić, Jasenko Rosić, Damir Bojkić, Samir Mujić, Rajif Rahmani, Almir Jahić, Lejla Bučuk, Azur Mujabašić, Azur Vantić, Suzana Abuismail, Šemsa Hasičić, Senahid Salamović te Nenad Marković.

Agresorska granata usmrtila je još i Hamdiju Hakića, Petra Stjepanovića, Elvisa Alagića, Lejlu Atiković, Armina Šišića, Rusmira Ponjavića, Alema Hidanovića, Zadu Dedić, Vanju Kurbegović, Jelenu Stojičić, Hasanu Hrustanović, Agu Hadžića, Selmu Čauševića, Nešeta Mujanovića, Adrijanu Milić, Samira Čirka, Muriu Fatušić, Elvira Murselovića, Adnana Saimovića, Jasminku Sarajlić te još četiri osobe koje nisu identifikovane.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU