Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Danas se obililježava Dan džamija

U Islamskoj zajednici se 7. maj tradicionalno obilježava kao Dan džamija.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Tog dana 1993. godine srušena je čuvena Ferhadija-džamija u Banjoj Luci.

U toku agresije na BiH srušeno je: 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, 4 tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. Datum rušenja Ferhadije-džamije u Banjoj Luci Islamska zajednica je odlukom Rijaseta uzela kao “Dan džamija” u Bosni i Hercegovini.

Banjalučki muftija Edhem Čamdžić, rekao je za agenciju Anadolija da Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, ne samo na radost ovdašnjih vjernika nego i svih ljudi dobre volje, polako buja i raste.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

“Posebno nam je drago da Ferhadiju prati UNESCO, jer je ona i bila pod zaštitom UNESCO-a i ona će, ako Bog da, i ubuduće biti pod zaštitom UNESCO-a”.

Dinamika radova na obnovi Ferhadije, naglašava muftija Čamdžić, uvjetovana je dotokom sredstava.

Ferhat-pašina džamija, sagrađena 1579. godine, je centralni objekat u Banja Luci i jedno je od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture, XVI vijeka.

Džamija je dimenzija 18 m. X 14 m., vrh kupole je visok 18 m., a munara 43 m.. Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, a potom je uvrštena na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Džamija je djelimično uništena ekplozivom detoniranim 7. maja 1993. godine od zločinaca. Kratko nakon rušenja Ferhadije, srušena je i obližnja sahat-kula. Ferhadija je bila jedna od 16 Banjalučkih džamija, koje su tokom agresije na RBiH od 1992. – 1995. godine, do temelja porušene.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas