Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Dani evropskog filma u BiH otvoreni u sarajevskom kinu Meeting Point

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Tradicionalni festival Dani evropskog filma u BiH otvoren je sinoć u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Festival organizuje Mreža državnih instituta za kulturu zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUNIC) pod predsjedavanjem Goethe instituta, i Info centar Evropske unije u BiH.

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno izjavio je na otvaranju da je ta manifestacija postala tradicija u okviru Evropske sedmice, kojom se slavi evropska kultura u danima oko 9. maja – Dana Evrope.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

“Također, cilj nam je pokazati bogatstvo kulture unutar članica Evropske unije, kao i to da kulturno pripadamo zajedno jer je Bosna i Hercegovina u Evropi podjednako kao i članice EU”, rekao je Sinno.

Dodao je da je za Delegaciju EU u BiH angažman u kulturi podjednako važan kao i angažman na polju vladavine prava i u politici.

Direktor Goethe instituta Martin Schumaher naveo je da impresivan poduhvat prikupiti filmove iz 10 zemalja članica EU, a koji uspiju prikazati jedinstvo u raznolikosti.

Dani evropskog filma traju do 26. maja, sve projekcije počinju u 20 sati uz slobodan ulaz, a filmovi su titlovani na B/H/S i engleski jezik.

klix.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Oglašavanje -

Vijesti danas