Dani medijske i informacijske pismenosti u BiH

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) u saradnji sa Kancelarijom Vijeća Evrope organizuje Konferenciju o medijskoj i informacijskoj pismenosti, 25. i 26. oktobra, u okviru kampanje „Dani medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini“ (23-30. oktobra 2022. godine).

Ovu kampanju Agencija organizuje po drugi put, u saradnji i uz učešće organizacija i institucija aktivnih u oblasti medijske i informacijske pismenosti. Pokrenuta je sa ciljem isticanja društvenog značaja medijske pismenosti i promocije projekata različitih aktera u ovoj oblasti, po uzoru na tematske kampanje u drugim državama, ali i regionalne i globalne kampanje kao što su EU Media Literacy Week ili UNESCO-va Globalna sedmica MIP.

Jedan od centralnih događaja kampanje biće dvodnevna konferencija u Sarajevu u okviru koje će biti realizovana radionica „Primjena, unapređenje i promovisanje evropskih i međunarodnih standarda MIP-a u BiH“. Nakon radionice, biće predstavljene studije i strateški dokumenti izrađeni u okviru projekta Vijeća Evrope „Medijska i informacijska pismenost: za ljudska prava i demokratiju“ namijenjeni kreatorima politika, nastavnicima, ali i svima koji su angažovani na polju promovisanja MIP u BiH.

U okviru dvodnevne konferencije održava se i “Sajam medijske i informacijske pismenosti” na kojem će biti prezentovani materijali na temu medijske i informacijske pismenosti različitih partnerskih organizacija, kao i materijali i istraživanja koje je Agencija realizovala u okviru projekta “Zaštita djece na internetu u sistemu korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije”.

Na konferenciji će biti premijerno promovisani video spotovi, radio dzinglovi, edukativni materijali, leci i brošure, koji imaju za cilj prezentovanje aktivnosti i rezultata kampanje, kroz pozitivne primjere i savjete iz područja sigurnog korištenja interneta.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU